Με πληρότητες στα ξενοδοχεία παραθαλάσσιων προορισμών σε Πήλιο και Παγασητικό που αγγίζουν το 95%, «γιορτάζεται» ο 15 Αύγουστος στη Μαγνησία, με τις κρατήσεις να παραμένουν υψηλές μέχρι τις 18 του μήνα. Στους ορεινούς προορισμούς οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 40% και στα νησιά το 70%, ενώ το 80% των τουριστών είναι Έλληνες και ακολουθούν Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Γερμανοί.

Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης τονίζει πως στον Νομό η διαφοροποίηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 καταγράφεται στα νησιά και στους ορεινούς προορισμούς, όπου οι πληρότητες δεν αντιπροσωπεύουν προηγούμενες χρονιές, ενώ τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες υψηλών προδιαγραφών που έχουν υψηλά στάνταρ για την προστασία από covid κυριαρχούν στις προτιμήσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης σημείωσε ότι το τετραήμερο από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα η πληρότητα σε ξενοδοχεία θα φτάσει και το 80%. Οι περισσότεροι τουρίστες είναι Έλληνες ενώ μονοήμερες εκδρομές κάνουν οι Μαγνησιώτες. «Αυτό που λειτούργησε ήταν ο Κοινωνικός Τουρισμός. Ο Τουρισμός για όλους ξεκίνησε καθυστερημένα και με μεγάλα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης. Όσο για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού διανυκτερεύουν έως 6 ημέρες. «Είναι μια μικρή ένεση για τους ξενοδόχους αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να διασωθούν οι επιχειρήσεις έως τον Απρίλιο του 2021».
Όπως ανέφερε στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Μαγνησίας δεν υπήρχαν ακυρώσεις καθώς οι κρατήσεις έγιναν την τελευταία στιγμή ενώ τα τουριστικά πακέτα «all inclusive» δεν λειτούργησαν φέτος στην πράξη στα λίγα ξενοδοχεία που τα παρείχαν.
Τόνισε επίσης πως πολλά ξενοδοχεία θα κλείσουν στις 20 έως 30 Αυγούστου λόγω της χαμηλής πληρότητας.

Τα πλοία αναχώρησαν γεμάτα χθες για τα νησιά. Αναλόγως με τα γεγονότα που αφορούν στην αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών θεωρείται ικανοποιητική η ακτοπλοϊκή κίνηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική διαφοροποίηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κίνηση στους δρόμους του Βόλου ήταν χθες αυξημένη, με μποτιλιαρίσματα λόγω της φυγής εκδρομέων προς το Πήλιο. Τα προηγούμενα χρόνια οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις έστελναν το μήνυμα προς όλους τους ταξιδιώτες για προσοχή στους δρόμους και στις εθνικές οδούς, ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα ή και δυστυχήματα. Ωστόσο τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά, με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας να στέλνει το μήνυμά της για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Διαφορετική η κατάσταση στη Σκόπελο όπου τον Ιούλιο η πληρότητα ήταν 15% στο νησί ενώ για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστο η πληρότητα φτάνει το 40%.

«Πολλοί πόνταραν στον εσωτερικό τουρισμό για να δουλέψουν τον Ιούλιο αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Πολλά ξενοδοχεία συμβλήθηκαν με τον Κοινωνικό Τουρισμό και τον πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Με αυτή την ελπίδα ανοίξαμε στις 15 Ιουλίου» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου που διατηρεί ξενοδοχείο στο Νέο Κλήμα Μαίρη Διαμάντη.
Από 5 έως 20 Αυγούστου η πληρότητα στο νησί κυμαίνεται από 30-40% στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Εξαίρεση αποτελούν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία που έφτασαν το 50%.
«Το πρόβλημα ήταν η πληρότητα των πλοίων. Η πληρότητα αυξήθηκε από το 60 στο 80% στα πλοία στα τέλη Ιουλίου» σημείωσε. Λίγοι είναι οι ξένοι τουρίστες που βρίσκονται στη Σκόπελο και αυτοί είναι Ιταλοί και Βρετανοί ενώ δεν υπάρχει ζήτηση από Γερμανούς και Σκανδιναβούς.

Όπως ανέφερε η κ. Διαμάντη οι περισσότερες αναχωρήσεις με προορισμό τη Σκόπελο έγιναν στις 13 Αυγούστου και το δεύτερο «κύμα» αναχώρησης θα γίνει στις 16 του μήνα. «Δεν υπήρχαν θέσεις στα πλοία» πρόσθεσε τονίζοντας ότι το ίδιο πρόβλημα καταγράφηκε και στα άλλα νησιά των Σποράδων.
Μεγάλη πτώση στις κρατήσεις θα παρατηρηθεί από τις 20 Αυγούστου καθώς μεγάλο πρόβλημα προκάλεσαν και τα μέτρα για τους γάμους. Έτσι πολλοί γάμοι είχαν κανονιστεί για τη Σκόπελο από τις 20 Αυγούστου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της μείωσης του αριθμού των καλεσμένων ενδέχεται πολλοί να ακυρωθούν.
«Ο κόσμος είναι παγωμένος, έχει φρενάρει τα πάντα και δεν υπάρχει ζήτηση μετά τις 20 Αυγούστου. Ακόμη και μέσα στον μήνα είχαμε ακυρώσεις». Την ίδια στιγμή έχουν ακυρωθεί τα all inclusive πακέτα διακοπών, που προτιμούσαν οι ξένοι τουρίστες.

Η κ. Διαμάντη επισήμανε πως όλοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες στο νησί τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους λίγους πελάτες που έχουμε γιατί αυτοί θα είναι οι πρεσβευτές για το νησί τα επόμενα χρόνια».

Εφημερίδα Θεσσαλία