Υπ. Περιβάλλοντος: Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση

Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο περιβάλλοντος και θα είναι σε διαβούλευση για συνολικά 30 ημέρες προωθούνται αλλαγές στο νόμο για την ανακύκλωση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης όπου θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και θα αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων.
Από την άλλη πλευρά, αντιδράσεις καταγράφονται από ΣΕΒ και Συλλογικά Συστήματα που επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο θα μειώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας.
Με την σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να καταπολεμηθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης.