Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, σχετικά με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα Κ. Υ. του Νομού σε ιατρικό παραϊατρικό προσωπικό.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σκηνές πρωτόγνωρες και τριτοκοσμικές σημειώνονται, επί μονίμου βάσεως το τελευταίο διάστημα, στα Κ.Υ. του Νομού Μαγνησίας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την άσχημη εικόνα των Κέντρων Υγείας έχει επισημάνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων με πρόσφατη έρευνά της.

Συγκεκριμένα, ένας εβδομηνταπεντάχρονος από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, έχασε τη ζωή του, λόγω καθυστέρησης στη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, εξαιτίας της απουσίας απογευματινής βάρδιας οδηγού ασθενοφόρου και των κενών που δημιουργούνται. Το περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στις 10 το βράδυ. Ο ηλικιωμένος άνδρας μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε στο σπίτι του και αφού έχασε τις αισθήσεις του χτυπώντας το κεφάλι του στο πάτωμα, μεταφέρθηκε από τους οικείους του με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από το ιατρικό προσωπικό κρίθηκε σκόπιμη η διακομιδή του στο Αχιλλοπούλειο Βόλου, όμως η βάρδια του οδηγού ασθενοφόρου ξεκινούσε στις 11. Ο γιος του ανέλαβε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο μετά από συνεννόηση με το ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον άτυχο άνδρα στο ύψος της περιοχής των Μικροθηβών για να τον διασωληνώσει, όμως, όπως διαπιστώθηκε, ο ηλικιωμένος είχε εκπνεύσει.

Το θλιβερό αυτό συμβάν, έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αλμυρού το τελευταίο διάστημα, λόγω της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας και ενώ αυτό εξυπηρετεί περίπου 20.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί, πως αν και έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον από οδηγούς του ΕΚΑΒ, εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, να μεταφερθούν στο Κ.Υ. Αλμυρού και να προσφέρουν εκεί τις πολύτιμες και απαραίτητες υπηρεσίες τους, ώστε να καλυφθούν τα κενά στις βάρδιες, η 5η ΥΠΕ δεν έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Ελλείψεις σε οδηγούς και πληρώματα ασθενοφόρων υπάρχουν και στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Βελεστίνου και Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αφού οι περισσότερες οργανικές θέσεις οδηγών δεν καλύπτονται πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στις βάρδιες. Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, μάλιστα, το πλήρωμα των ασθενοφόρων καλύπτεται κυρίως με επικουρικούς οδηγούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τονίζει το μέγεθος του προβλήματος, αποτελεί η διακομιδή δύο τραυματιών, από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στη Σκιάθο, στο Κέντρο Υγείας με ταξί, γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου για τη μεταφορά τους.

Τέλος, στα περισσότερα Κ.Υ. δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως οι οδοντίατροι, οι καρδιολόγοι, οι παιδίατροι. Αν συνυπολογίσει κανείς και ότι τα περισσότερα Κ.Υ. της χερσαίας Μαγνησίας απέχουν τουλάχιστον μια ώρα, ενώ τα νησιωτικά περίπου τρεις ώρες από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, τότε η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Πώς σκοπεύει να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας, ώστε να περιοριστούν τα δυσάρεστα περιστατικά που σημειώνονται επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα και τα οποία αναδεικνύουν τις δραματικές συνθήκες υπό τι οποίες λειτουργούν;», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.