Υγειονομικά ακάλυπτη η Αλόννησος | Τονίζει με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

 

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υγείας, τονίζοντας την υγειονομική εγκατάλειψη της Αλοννήσου. Με την ερώτησή του ο βουλευτής στηλιτεύει τη στάση του υπουργού, ο οποίος έχει το συνήθειο να τα παρουσιάζει όλα ρόδινα, τη στιγμή που το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού είναι υποστελεχωμένο.

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σε πλήρη απαξίωση βρίσκεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, καθώς αυτή την περίοδο η μοναδική αγροτική ιατρός λείπει με άδεια, λόγω υπερκόπωσης. Στην παρούσα φάση οι ανάγκες των 2.500 κατοίκων του νησιού «καλύπτονται» από τη χειριστή του ακτινολογικού και τον έναν οδηγό ασθενοφόρου. Τα δύο αυτά άτομα, μαζί με την αγροτική ιατρό είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της ιατρικής περίθαλψης του νησιού, συνεισφέροντας ο καθένας από τη θέση του. Μόνιμος ειδικευμένος ιατρός δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να ορίζεται από την 5η ΥΠΕ και κάποιος διαφορετικός, προκειμένου να επισκεφθεί το νησί και να καλύψει τις ανάγκες του. Ένα ακόμη πλήγμα για το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αποτελεί το γεγονός ότι μοναδικό ακτινολογικό μηχάνημα, έχει σταλεί για τον ετήσιο τεχνικό έλεγχο, με σκοπό τον εντοπισμό και την επισκευή τυχόν βλαβών. Επομένως, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο, αλλά και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, κενές παραμένουν οι θέσεις του γενικού ιατρού, η δεύτερη θέση του αγροτικού ιατρού, του παιδιάτρου, του οδοντίατρου, της μαίας, της νοσηλεύτριας και του παρασκευαστή. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2017 λήγει και η σύμβαση της χειριστού του ακτινολογικού. Αξίζει να σημειωθεί πως το νησί τελεί υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστη από την έντονη χιονόπτωση και τον παρατεταμένο παγετό του Ιανουαρίου. Επίσης, η έναρξη της τουριστικής περιόδου πλησιάζει και ο αριθμός των κατοίκων και των επισκεπτών της Αλοννήσου θα αυξηθεί, το ίδιο και οι ανάγκες περίθαλψης.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πώς προτίθεται να καλύψει τα σημαντικά λειτουργικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου;» καταλήγει η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή.