Ο Χρήστος Τριαντόπουλος

Στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε και περιλαμβάνει διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απρίλιου 2020, αναφέρθηκε χθες στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στο συνέδριο τέθηκε από όλους τους παράγοντες της αγοράς το ζήτημα των κόκκινων δανείων και επισημάνθηκε πως εάν δεν υπάρξουν μέτρα μετά τον Απρίλιο θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη από τις χαμένες κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

«Με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που υλοποιείται. Είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το έχουμε βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό με τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις. Πολλές φορές έγινε και με τις προσφορές ιδεών ή προβλημάτων που καταδεικνύονταν από τους πολίτες.  Διορθώνουμε μειώνοντας πολλές φορές και τα χαρτιά που απαιτούνται για να είναι εύκολο στον κόσμο να κάνει διακανονισμό ή να μπαίνει σε μια συμφωνία με την τράπεζα. Έχουμε βελτιώσει και την πλατφόρμα ενώ στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε με τους θεσμούς, εξετάζουμε όποια άλλη παράμετρο.

Είμαστε σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για όλα τα συστατικά του πλαισίου.

Έχουμε δείξει ότι κινούμαστε εγκαίρως και πριν τις εξελίξεις», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στο φορολογικό νομοσχέδιο  επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα νομοσχέδιο που εισάγει μειώσεις και όχι αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.

«Σε αυτές τις μειώσεις επωφελούμενοι είναι όλοι. Έχουμε μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, στα νομικά και στα φυσικά πρόσωπα, στους συνεταιρισμούς.  Όλα γίνονται βήμα βήμα λαμβάνοντας υπόψη τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε στη διάθεση μας.  Κάθε φορά που αποκτούμε περισσότερο, θα εξετάζουμε νέες μειώσεις στη φορολογία. Είναι αυτή η αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε η οποία θέλει να αφήνει χώρο στον ιδωτικό τομέα που έχει δεχθεί ένα σοκ φορολόγησης να αναπνεύσει, να επανεπενδύσει και να λειτουργήσει».