Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε 65 Κέντρα Υγείας κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ», τονίζει η ανακοίνωση.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση», ενώ σημειώνεται ότι «Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».

Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμους δεν έχει παιδίατρος, σημειώνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.

Νησιά χωρίς ασθενοφόρα

Επιπλέον, στις Σποράδες, που «βουλιάζουν» από τουρισμό δεν υπάρχει στην κίνηση κανένα ασθενοφόρο, αναφέρει η ανακοίνωση, που συμπληρώνει:

«Χωρίς ασθενοφόρο είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί».

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ 

 

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ( 2 θέσεις Νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης) + 2 ΟΑΕΔ. (Αυτή τη στιγμή είναι οκ.) 2 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σίγουρα ενίσχυση με 1 γενικό ιατρό.

Π.Π.Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Έλλειψη 1 Γ. Ιατρικής .Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 2
αγροτικοί+ 1νοσηλεύτρια με μετακίνηση +1 χειρίστρια ακτινολογικού+ 1 οδηγός –πλήρωμα ασθενοφόρου

Πηγή: Ερευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε 65 Κέντρα Υγείας -Δραματικές ελλείψεις, μέχρι και δίσκο στην εκκλησία βγάζουν | iefimerida.gr