ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘’ΜΕ ΤΟΥ ΒΟΡΗΑ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ’’ | του Γιώργου Σανιδά

Τον Απρίλιο 1994 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του πρώτου, και ίσως τελευταίου, δημοτικού περιοδικού της Σκιάθου, στον τέταρτο χρόνο της θητείας 91-94 του μακροβιότερου δημάρχου του νησιού Δημήτρη Πρεβεζάνου.

Το περιοδικό φέρει τον εύστοχο τίτλο ‘’με του βορηά τα κύματα’’ ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον της εξάτομης έκδοσης του Ιωάννη Ν. Σιδέρη που περιλαμβάνει κείμενα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα από το 1874 ως το 1917, Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, του πρωτοπόρου της νεοελληνικής ταξιδιογραφίας.

Ως ιδιοκτήτης του περιοδικού φέρεται η ‘’Αναπτυξιακή Σκιάθου Δ.Ε’’, σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του δήμου που δυστυχώς, καταργήθηκε. Εκδότης ο δήμαρχος, αρχισυντάκτης ο Αχιλλέας Ε. Ζιμετάκης και ειδικοί συνεργάτες οι αείμνηστοι Χρήστος Β. Χειμώνας και Παναγιώτης Θ. Μαρκεζίνης, στους οποίους θα προστεθούν αργότερα η Αργυρώ Μπαξεβάνου, ο Νίκος Ακρίβος και άλλοι πολλοί άξιοι συνεργάτες.

Απ’ όσα διαβάζουμε στο πρώτο τεύχος, η Σκιάθος τη χρονιά εκείνη στρέφεται στον πολιτισμό, ανακηρύσσεται πολιτιστική πρωτεύουσα των Σποράδων, προωθεί το φεστιβάλ Αιγαίου συνεργαζόμενη με το ‘’Χοροθέατρο Ναυσικά’’, αξιοποιεί το ισόγειο του Μουσείου Παπαδιαμάντη, ενεργοποιεί το πνευματικό κέντρο του δήμου στο κληροδότημα Αγλαΐας Ραχιώτου που διαθέτει βιβλιοθήκη, φιλαρμονική, χορωδία, ομάδα θεάτρου και χορού.

Το περιοδικό διαγράφει μια αξιοθαύμαστη πορεία πολλών χρόνων, ώσπου ατονεί και σβήνει, ως ξένο μάλλον στο τουριστικό τοπίο που διαμορφώθηκε στο νησί κι ως περιττό ίσως, στον καιρό του διαδικτύου. Κάποιοι αιθεροβάμονες βέβαια, πιστεύουμε ακόμα πως το χαρτί είναι μοναδικό κι έχει εξέχουσα θέση στην εποχή μας όπως κι ο πολιτισμός…