Κατάφυτο από σπάνια ενδημικά είδη και με το 1/4 των ειδών που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα είναι το “Περιβόλι της Παναγιάς”, το Άγιον Όρος, που παρουσιάζει τον φυσικό πλούτο του σε έκθεση με αποξηραμένα φυτά.
“Ο φυτικός πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους” είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, στη Θεσσαλονίκη, από τις 19 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2019, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη.
“Μόνο στην κορυφή του Αθωνα φιλοξενούνται πάνω από 15 είδη και υποείδη φυτών που απαντώνται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως είναι η Viola athoa” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γεώργιος Φωτιάδης, καθηγητής Δασικής Βοτανικής στο ΤΕΙ Καρπενησίου, ο οποίος συνεργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης. Όπως εξηγεί, εκτός από αυτήν τη γεωγραφική απομόνωση, οι κορυφές του Άθωνα είναι ασβεστολιθικές και έχουν και ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, παράγοντες που  συντέλεσαν ώστε η κορυφή του να αποτελέσει μια νησίδα για την εξέλιξη και τη δημιουργία νέων ειδών.
«Είναι γνωστό ότι από την κορυφή του Άθωνα (στα 2030 μέτρα) το υψόμετρο κατεβαίνει απότομα και μέσα σε 3,5 χιλιόμετρα φτάνει στο επίπεδο της θάλασσας και συνεχίζει να κατεβαίνει άλλα 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Στην ουσία ο Άθωνας και ολόκληρη η χερσόνησος “εισχωρεί βαθιά” στο βόρειο Αιγαίο “κοιτώντας” στο νότο την σκιά του (τη Σκιάθο από το “σκιά του Άθω”), δυτικά τον Όλυμπο, ανατολικά μέχρι και την Κωνσταντινούπολη και βόρεια την περίφημη διώρυγα του Ξέρξη, που είχε ανοίξει για να περάσει τα πλοία του και μην βρεθεί στις τρικυμίες των παρυφών του Άθωνα» προσθέτει ο κ.Φωτιάδης.
Η έκθεση παρουσιάζει τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω, ο οποίος αποτελείται από διάφορα χλωριστικά στοιχεία όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά από τα οποία υπερέχουν εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χλωρίδα του Αγίου Όρους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών, αριθμό που αποτελεί το ένα τέταρτο περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι περίπου τόσα απαντώνται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Όρους σημαντικά είναι τα 34 σπάνια ενδημικά είδη.