Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες : Νίκος Τζούμας

Κόβει την ανάσα το επιβλητικό πειρατικό ιστιοφόρο La Grace που έδεσε σήμερα το βράδυ στο νέο λιμάνι της Σκιάθου και έγινε μαγνήτης πολλών περαστικών που εκείνη την ώρα έκαναν την βόλτα τους,

Η La Grace είναι ένα αντίγραφο ενός πειρατικού ιστιοφόρου του 18ου αιώνα. Το αρχικό πλοίο του Αυγουστίνο Χέρμαν έφερε αυτό το όνομα (το οποίο μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως “Χαριτωμένο”) κατά τη διάρκεια εμπορικών και διερευνητικών ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καραϊβική και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η La Grace ήταν επίσης γνωστή για τις δραστηριότητες της και τις εμβληματικές πειρατικές νίκες της. Είναι ιδιαίτερα γνωστή η νίκη της πάνω σε δύο ισπανικά πειρατικά που μετέφεραν  ζάχαρη, καπνό και κρασί κοντά στην ακτή της Γουατεμάλας.

Αυτό το σύγχρονο αντίγραφο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να διδάξει τέχνη της ναυτικής παράδοσης. Το πλήρωμά της είναι κυρίως από την Τσεχική Δημοκρατία.

Η κατασκευή του σκάφους ξεκίνησε στα τέλη του 2008 σε εμπορικό ναυπηγείο στο Σουέζ της Αιγύπτου υπό την εποπτεία του καπετάνιου Josef Dvorský και του κατασκευαστή πλοίων Daniel Rosecký (οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες). Ο κύριος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε το Suez για την ναυπήγησή του ήταν η αξιοποίηση των παραδοσιακών διαδικασιών κατασκευής σκαφών, οι οποίες εξακολουθούν να επικρατούν εκεί.
Λόγω της σημασίας του καναλιού του Σουέζ στο παγκόσμιο εμπόριο, υψηλής ποιότητας σκανδιναβικό ξύλο ήταν άμεσα διαθέσιμο στην Αίγυπτο. Αυτό το ξύλο ήταν το πιο συνηθισμένο και αγαπημένο ναυπηγικό υλικό στην εποχή των Ιστιοφόρων. Ωστόσο, η καρίνα και τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά σκληρό και ανθεκτικό ξύλο καμφοράς και ξύλο μουριάς. Τα ξύλινα δοκάρια και τα καταστρώματα είναι κατασκευασμένα από φινλανδικό ξύλο πεύκου. Α
Δεκάδες εθελοντές από όλη την Τσεχική Δημοκρατία εργάστηκαν από τον Ιούνιο του 2009 και βοήθησαν να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός.