Τα βίντεο που τράβηξαν οι παρευρισκόμενοι στο χθεσινό επεισόδιο με τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο, δείχνουν τον εκνευρισμό της ελληνικής αποστολής. Υπουργοί και βουλευτές, λίγη ώρα προτού ο Αλέξης Τσίπρας βγει από το κτίριο και αποδοκιμαστεί για τη συμφωνία των Πρεσπών, προσπάθησαν να κάνουν διάλογο με τον κόσμο που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο αλλά δεν κατάφεραν να τους πείσουν.

Τα βίντεο δείχνουν τον πανεπιστημιακό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κων. Δουζίνα να επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συμφωνία και να συζητά με πολίτη για το τι σημαίνει αυτή για το Μακεδονικό. Λίγο πιο δίπλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο εξάδερφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, εμφανώς ενοχλημένοι από τα συνθήματα και την οργή της ολιγομελούς ομάδας διαμαρτυρομένων.

Ενας νεαρός κρατά στα χέρια του ένα τενεκεδάκια με κέρματα και τα πετά επιδεικτικά στο δρόμο λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα να πάει να πάρει τα αργύρια της προδοσίας.

«Προδότη, ντροπή σου ρε, η Μακεδονία είναι Ελλάδα, μόνο Ελλάδα. 30 αργύρια, έλα και πάρτα», ήταν μερικά απ’ όσα ακούστηκαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποχωρούσε.

Τα πράγματα δεν ηρεμούν για αρκετή ώρα παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα σπεύδει να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εμένα με ενοχλεί η συμπεριφορά σας».

Οι παρευρισκόμενοι συνεχίζουν να αποκαλούν τον Τσίπρα «προδότη και ξεπουλημένο ενώ κάποιος από την επίσημη αποστολή του πρωθυπουργού λέει ειρωνικά: «Μπράβο παιδιά, κάνατε μεγάλο πανηγύρι».

«Η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να είναι και Σλαβομακεδονία;» ρωτάει τον βουλευτή ένας νεαρός. Αλλά πριν εκείνος προλάβει να απαντήσει, επεμβαίνει ένας άλλος άνδρας: «Όχι γιατί η ιδεολογία που πιστεύει είναι Μακεδονία (σ.σ. ως όνομα για τα Σκόπια εννοεί). Η Μακεδονία είναι ελληνική ό,τι και να κάνετε», συνεχίζει

Ο Κ. Δουζίνας αποχωρεί αφού διάλογος δεν μπορεί να γίνει και ο άνδρας με τον οποίο συνομιλούσε συνεχίζει να φωνάζει: «Για την ελληνική γλώσσα, μην ανησυχείτε, θα τα πούμε στον ΟΗΕ. Ο γιος μου θα πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και θα λέει «ο πατέρας μου είναι Έλληνας» και θα νομίζουν ότι είναι από τα Σκόπια. Έχετε κότσια να μας μιλήσετε κιόλας για Ιστορία».

«Ντροπή στην κυβέρνηση, προδότες», φωνάζει ο άνδρας με τη μαύρη μπλούζα που πριν είχε μιλήσει για… κρεμάλες.

Τελικά, με την επέμβαση ενός αστυνομικού, οι δυο άνδρες αποχώρησαν από το σημείο.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ένας ή δύο από τους σωματοφύλακες του κ. Τσίπρα πηγαίνουν στο απέναντι πεζοδρόμιο που βρίσκονται οι νεαροί που διαμαρτύρονταν.