Στην εφημερίδα ‘’Ελεύθερο βήμα’’ της 18/12/1924 η ‘’ΚΥΜΑΙΚΗ ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ’’ διαφημίζει το δρομολόγιο του νεοαποκτηθέντος πλοίου της, ατμόπλοιου με το όνομα ‘’ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ’’, το οποίο πιθανόν δόθηκε στο πλοίο γιατί θα τριγυρνούσε τις νύχτες, καθώς αναχωρούσε στις 6μμ, στις θάλασσες των Σποράδων κι ίσως επειδή το όνομα του Σκιαθίτη συγγραφέα άρχισε να πολυσυζητιέται στην Ελλάδα- ένα χρόνο μετά έγιναν, ως γνωστόν, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Μπούρτζι μετά στρατιωτικού αγήματος…

Τη μοναδική φωτογραφία που σώζεται απ’ το ατμόπλοιο, μας τη χάρισε σε καρτ ποστ ‘’ο άγιος των φωτογραφίας’’ Στέφανος Στουρνάρας (1867-1928) λίγο πριν αποβιώσει και μάλιστα να είναι αγκυροβολημένο στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου.
Ο λογοτέχνης- ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης μας πληροφορεί και για ένα παράδοξο γεγονός που σχετίζεται με το ατμόπλοιογράφοντας ένα άρθρο με τον τίτλο «Τορπιλλοβόλον κατά του ατμοπλοίου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”»*.
Διαβάζουμε λοιπόν τα εξής:
«Το 1929, κι ενώ βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, μπήκε το τορπιλοβόλο Αρεθούσα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω και επέπεσε επί των αγκυροβολημένων πλοίων. Μία από τις τρεις συγκρούσεις του πολεμικού «με αδέξιον πλοίαρχον» ήταν επί του “Αλ. Παπαδιαμάντη” και του προκάλεσε ελαφράς ζημίας.
«Ο συγκεντρωθείς εις την παραλίαν κόσμος έκπληκτος παρηκολούθει το θέαμα των αλλλεπαλληλων συγκρούσεων του τορπιλοβόλου, εν τέλει δε, εξέσπασε εις αποδοκιμασίας κατά του κυβερνήτου.»

*http: //booksjournal.gr/blog