Τον Μάιο του 2020 η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα θα ανοίξει πλήρως προς τους επισκέπτες, όπως προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

ΟΝουρί Ερσόι ταξίδεψε στην Τραπεζούντα και επισκέφθηκε την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης.

«Τώρα, όπως παρατηρήσατε, γίνονται εργασίες σε δεύτερο στάδιο και προχωρούν πολύ γρήγορα. Ελπίζω να μην έχουμε αντίπαλό μας τον καιρό, είναι δύσκολο να δουλέψουμε στη βροχή, βλέπετε τις συνθήκες εργασίας, αλλά όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μονής Σουμελά την εβδομάδα της 18ης Μαΐου 2020. Σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τη Μονή Σουμελά πλήρως επισκέψιμη» δήλωσε ο Νουρί Ερσόι προς τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να ανοίξει την ίδια περίοδο μετά τις εργασίες αποκατάστασης και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Παρότι μέχρι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μόνο ένα μέρος της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά, καθώς στο υπόλοιπο συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης, το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλον τον κόσμο είναι πολύ μεγάλο για το απαράμιλλο αρχιτεκτονικό θαύμα του Πόντου, για αυτό και συρρέουν κατά χιλιάδες να το επισκεφτούν. Μόνο τους τέσσερις καλοκαιρινούς μήνες του 2019 περιηγήθηκαν στη Σουμελά περισσότεροι από 220 χιλιάδες τουρίστες.