Τουρκία προς Ε.Ε.: Θα στέλνουμε 15.000 πρόσφυγες τον μήνα

Η Τουρκία είναι έτοιμη να στέλνει έως και 15.000 πρόσφυγες τον μήνα στην Ευρώπη, ώστε η δεύτερη να βρεθεί ενώπιον έκπληξης, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, επιτιθέμενος ταυτόχρονα κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

«Εάν το επιθυμείτε, θα ανοίξουμε τον δρόμο για 15.000 πρόσφυγες τον μήνα, ώστε να εκπλαγείτε», είπε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu την Παρασκευή από την Άγκυρα. Το Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε ακόμη τη Γερμανία και την Ολλανδία για επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του. «Το σύνταγμα θα αλλάξει στη Γερμανία ή στην Ολλανδία; Προφανώς όχι. Οπότε τι σας ενδιαφέρει (σ.σ. το τουρκικό δημοψήφισμα); Γιατί εμπλέκεστε; Περιλάβατε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Την βοηθήσατε στη μάχη με την τρομοκρατία;», δήλωσε, απευθυνόμενος σε Βερολίνο και Χάγη.

Απειλή για μονομερή κατάργηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό είχε εξαπολύσει την Τετάρτη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν καταργήσει την ανάγκη για βίζα για τους Τούρκους πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr