Προβληματισμό στις επιχειρήσεις απόσταξης που παράγουν τσίπουρο και τσικουδιά προκαλεί η απόφαση «βόμβα» του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών δεν πρέπει να οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μπει «φρένο» στον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του συσκευασμένου τσίπουρου. Μάλιστα η αύξηση θα φτάσει τα 4,5 ευρώ για τη φιάλη των 700 ml.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό (50 %), σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, στην αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παρασκευάζουν οι επιχειρήσεις απόσταξης.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος Δημήτρης Αποστολάκης έκανε λόγο για μια δυσβάσταχτη επιβάρυνση.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεννά στον κλάδο μας έντονο προβληματισμό καθώς ενώ διπλασιάζει τον φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο/τσικουδιά, θέτει τέλος, θεωρητικά, και στην προνομιακή μεταχείριση των διήμερων αποσταγματοποιών. Πρόκειται για μια δυσβάστακτη επιβάρυνση της τάξης των 4,5 ευρώ, λόγω του διπλασιασμού του φόρου, ανά φιάλη τσίπουρου των 700 ml».
Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι το εμφιαλωμένο τσίπουρο το οποίο αποτελεί το μοναδικό καθαρά ελληνικό προϊόν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι τα σταφύλια, από τα οποία προέρχονται οι προς απόσταξη πρώτες ύλες, πρέπει να είναι 100% ελληνικά, πλήττεται καίρια.
Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν σοφές κινήσεις από την Πολιτεία προκειμένου η εφαρμογή της απόφασης να μην διογκώσει περαιτέρω τη λαθρεμπορία και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και αντιπρόεδρος των Αποσταγματοποιών Ελλάδος Γιάννης Κίτσιος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να είναι ίσος ο φόρος του τσίπουρου με τα άλλα ποτά.
«Τα βαριά ποτά, όπως ουίσκι, έχουν αυτή τη φορολογία και θέλουν να την επιβάλουν και στο τσίπουρο με στόχο να μην υπάρχει κατανάλωση στο τσίπουρο αλλά να αυξηθεί στα ποτά. Αλλά δεν έχει καμία σχέση το τσίπουρο με τα ποτά αυτά. Δεν γίνεται για αυτές τις δύο κατηγορίες να είναι ίσος ο φόρος» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με την άποψή του η απόφαση του Δικαστηρίου στηρίζεται στην πρόθεσή να εξάγουν δικά τους ποτά στην Ελλάδα και να μην υπάρχει μεγάλη κατανάλωση τσίπουρου εδώ.

Όπως πρόσθεσε, στόχος της Ένωση Αποσταγματοποιών Ελλάδος είναι να συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν το θέμα και η Ένωση να εκφράσει τους προβληματισμούς της. Μάλιστα ο κ. Κίτσιος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ένστασης ή αίτηση διόρθωσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Η απόφαση αυτή ζημιώνει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή» τόνισε και επισήμανε ότι με την αύξηση της φορολογίας θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο χύμα προϊόντος αμφίβολης ποιότητας. «Πολλοί θα φοροδιαφεύγουν. Όπου μπαίνει φόρος, γίνεται και μεγάλη φοροδιαφυγή. Όταν όμως ο φόρος είναι μικρός, πολλοί δεν παίρνουν αυτό το ρίσκο. Το κράτος παίρνει χρήματα, προστατεύει τις επιχειρήσεις αλλά και τον καταναλωτή. Εμείς ως συνεταιρισμός κινούμαστε με το «γράμμα του νόμου». Αλλά είναι πολύ μεγάλος ο αθέμιτος ανταγωνισμός όταν μπαίνουν φόροι».