Την Τρίτη συζητείται η αναίρεση για τη δολοφονία της Ουρ. Γερολύμου με καταγωγή από τη Σκόπελο

Την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, θα συζητηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου η έκθεση αναιρέσεως που εισήγαγε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Παντελής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεωργίου Κτιστάκη, για την αναίρεση της από 8 Φεβρουαρίου 2016 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου του Ευαγγέλου, με καταγωγή από τη Σκόπελο.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την έκθεση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στρέφεται κατά του αθωωτικού μέρους της και συγκεκριμένα κατά της απαλλαγής του 26χρονου Κ.Μ.από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
Θεωρεί συγκεκριμένα ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά σε συμπεράσματα.
Θυμίζουμε ότι ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου, είχε απορρίψει την αίτηση  29χρονης, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 10 ετών, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για ληστεία της 69χρονης γιαγιάς της, για την άσκηση εφέσεως κατά του τμήματος της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, που αθώωσε τον 26χρονο συγκατηγορούμενο ετεροθαλή αδελφό της, για τον φόνο.
Η 29χρονη είχε αιτηθεί την άσκηση εφέσεως, ώστε να καταστεί εφικτή η συνολική επανεξέταση της υπόθεσής της, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.
Ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου την απέρριψε, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομοφώνως αθωωτική για τον ετεροθαλή αδελφό της και δεν νομιμοποιείται να την εφεσιβάλει. Μετά την καθαρογραφή της αποφάσεως ο κ. Εισαγγελέας προχώρησε στην υποβολή αιτήσεως αναιρέσεώς της.
Το λαϊκό δικαστήριο της Κω έχει κρίνει τον αδελφό της ένοχο οπλοκατοχής και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με τριετή αναστολή.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της 29χρονης, διότι τα στοιχεία σε βάρος της δεν ήταν επαρκή και την ενοχή για την δολοφονία και τη ληστεία του 26χρονου αδελφού της.
Η 29χρονη είχε επισημάνει τα εξής:
-Στην από 5-3-2015 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του τμήματος ανάλυσης βιολογικών υλικών του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι βρέθηκε γενετικό υλικό του αδερφού της πάνω στη μαξιλαροθήκη, όπου βρέθηκε στο πτώμα της γιαγιάς τους.
– Στην από 4-11-2014 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα, η Σ. Κ. κατέθεσε ότι ο αδερφός της μία ημέρα πριν το θάνατο της γιαγιάς της διαπραγματευόταν την πώληση μίας τηλεόρασης.
– Στην από 5-11-2014 έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου, ο αδερφός της δήλωσε (μεταξύ άλλων): «Ήξερα ότι εγώ δεν είχα μπει μέσα στο σπίτι της γιαγιάς μου και δεν ήμουν αγχωμένος» και «Θέλω να ξαναπώ ότι εγώ δεν μπήκα στο σπίτι της γιαγιάς μου την οποία είχα να δω μιάμιση εβδομάδα».
Ωστόσο βρέθηκαν αποτυπώματά του στο σπίτι της γιαγιάς και συγκεκριμένα στη μαξιλαροθήκη με την οποία ήταν καλυμμένο το πτώμα της.
– Στην από 5-11-2014 συμπληρωματική έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου του αδερφού της αναφέρει: [απαντώντας στην ερώτηση: γιατί ισχυρίστηκες αρχικά μόνος σου ότι εσύ “έφαγες” τη γιαγιά σου και μετά ανακάλεσες;] «Αρχικά τα πήρα πάνω μου για να σώσω την αδελφή μου αλλά μετά ανεκάλεσα αφού το σκέφτηκα μετά από συνομιλία με τους αστυνομικούς αλλά διαπίστωσα ότι με “έφτυσε” η αδελφή μου».
– Στην από 6-11-2014 ένορκη εξέταση μάρτυρος, ο αστυνομικός της Υ.Α. Ρόδου, κατέθεσε ότι «σχετικά με αυτόν (τον αδερφό μου) ήθελα να προσθέσω ότι ο ως άνω, την πρώτη στιγμή της προσαγωγής του, αυθόρμητα, παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας “εγώ το έκανα” και ακολούθως ήταν σε σύγχυση, λέγοντας ότι η κοπέλα του, δε θα ήθελε μετά από αυτό να το ξαναδεί».
– Στην από 5-11-2014 έκθεση ένορκης εξέτασης κατηγορουμένου (για την πράξη της κλεπταποδοχής) δήλωσε (μεταξύ άλλων) ότι διαπραγματευόταν με τον αδερφό της και κρυφά από εκείνη την αγορά μίας τηλεόρασης, και ότι ο αδερφός της του είχε δηλώσει επί λέξη «άσε τα χω κάνει σ**** Παναγιώτη».
Η 29χρονη τόνισε ότι η πρωτόδικη καταδικαστική για εκείνη και αθωωτική για τον αδερφό της απόφαση του δικαστηρίου εκτίμησε εσφαλμένα τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσής, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αμφότεροι δεν θα εκπροσωπηθούν στην διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου από δικηγόρο.
Πηγή:www.dimokratiki.gr