ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτη πανευρωπαϊκά σε πτώση τουριστικών εσόδων η ΕλλάδαΜπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο η κάμψη των εσόδων που καταγράφεται όχι μόνο δεν είναι αμελητέα αλλά ανησυχεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους παράγοντες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η Καθημερινή, η Ελλάδα κατέγραψε την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη και την ενδέκατη στον κόσμο σε ό,τι αφορά το ποσοστό πτώσης των τουριστικών εσόδων.

Τα στοιχεία του WTTC έχουν συγκεντρωθεί από  80 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και είναι ενημερωμένα σε ότι αφορά την Ελλάδα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έως και τον Αύγουστο και τις περισσότερες χώρες από την αρχή του έτους έως και τους μήνες του καλοκαιριού.  Η χώρα μας στο οκτάμηνο παρουσίασε πτώση της τάξεως του 7,1%. Τη χειρότερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο με στοιχεία έως και τον Ιούνιο κατέγραψε η Αίγυπτος, σημειώνοντας πτώση κατά 68,4% στα τουριστικά της έσοδα. Υψηλά ποσοστά πτώσης κατέγραψαν άλλοι δύο ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί όπως είναι η Τυνησία και η Τουρκία. Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα στη Τυνησία μειώθηκαν κατά 35,6% (με στοιχεία έως τον Ιούνιο) και στην Τουρκία κατά 31,4% (με στοιχεία έως τον Αύγουστο).

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο στις παρατηρήσεις του αναφέρει σε ό,τι αφορά την Ευρώπη την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχαν στα τουριστικά τους έσοδα η Ισλανδία με αύξηση 34%, η Σουηδία και η Σλοβακία με αύξηση 16% και η Βουλγαρία με 15%. Επίσης, κάνει ειδική μνεία στα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν ορισμένες από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού όπως είναι η Πορτογαλία (αύξηση 9%) και η Ισπανία (αύξηση 6%). Για τις δύο χώρες το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι πιθανό να επωφελήθηκαν από τις μειώσεις στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα των 80 χωρών που επεξεργάζεται το Συμβούλιο οι 57 καταγράφουν αύξηση και οι 23 πτώση.

πηγη : Καθημερινή