Τα φώτα έσβησαν σε μια “παράσταση” αποτυχημένη και ένα καλοκαίρι ολοκληρωτικά δοσμένο στην αναπόφευκτη καθημερινότητα του Κορωνοϊού. Ένα καλοκαίρι που δεν μετρούσαμε αντίστροφα με μελαγχολία και επιθυμώντας τη μη ολοκλήρωσή του, αλλά μάλλον το αντίθετο επιθυμούσαμε, να φύγει και να πάει στο καλό…

Ένα Καλοκαίρι ολοκληρωτικής ανασφάλειας που κοιμόσουν με μια ελπίδα να θες να ξημερώσει, αλλά με το πρώτο φως της ημέρας μόνο αποδέκτης δυσάρεστων ειδήσεων μπορούσες να γίνεις. Από την μία ο Κορωνοϊός, από την άλλη οι απειλές της γειτονικής τουρκίας, οι καιρικές συνθήκες που πλέον εναλλάσσονται από τη μία ώρα στην άλλη, αμφέβαλλες πλέον ποια μπορεί να είναι η συνέχεια μιας ολόκληρης ημέρας, πόσο δε μιας ολόκληρης σεζόν.

Κατεβασμένα βλέμματα της καθημερινής απώλειας των εσόδων, από τους επιχειρηματίες που μόνο από τον Τουρισμό μπορούν να βιοποριστούν και από την άλλη μια κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει το βηματισμό ανάμεσα στην οικονομική καταστροφή και την οικονομική ελάφρυνση των περισσοτέρων.

Από την άλλη οι τουρίστες ήρθαν από το εξωτερικό και την Ελλάδα στηρίζοντας ιδιαίτερα τον Αύγουστο ότι δεν μπορούσε να στηριχθεί τους προηγούμενους μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς χαμογελαστοί, αντανακλούσε το όμορφο συναίσθημα πως βρισκόταν σε ένα νησί free covid και ίσως οι διακοπές ήταν πιο ξέγνοιαστες και χαρούμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είχαν στο μυαλό τους την μελλοντική αλλαγή σκηνικού στην χώρα τους και κυρίως στην Αγγλία που κατά κύριο λόγο υποστηριχθήκαμε φέτος.

Οι Έλληνες που τα προηγούμενα χρόνια ήταν το “μαύρο πρόβατο” των επισκεπτών χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτούς, λίγο ως πολύ μας “ξεκαθάρισαν” με τον τρόπο τους πως καλό είναι να μην τους αφήνουμε ξεχασμένους και να τους θυμόμαστε μόνο στα δύσκολα…

Όπως όμως και να έχει ή Σκιάθος είχε την δική της μικρή επιτυχία χωρίς να θέλω να το ονομάσω success story… πως το καλοκαίρι κινήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον καιρό της πανδημίας και ανταπεξήλθε σε μια ιστορικά δύσκολη κατάσταση.

Οι επιχειρηματίες (αυτοί που έβαλαν το κλειδί στην πόρτα τους) ήταν οι σύγχρονοι ήρωες ενός άσφαιρου πολέμου με έναν αντίπαλο που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τον νικήσουμε και να τον εξουδετερώσουμε.

Το Καλοκαίρι 2020 πέρασε στο παρελθόν τα φώτα έσβησαν αλλά η ευχή είναι μία. Όταν θα ξανανάψουν να είμαστε όλοι πάλι εδώ και περισσότεροι με το χαμόγελο και την αγάπη για το νησί μας τους ανθρώπους μας και μετά τους επισκέπτες μας…!!!

Καλό μας Χειμώνα

Φωτογραφία Δήμητρα Χριστοπούλου