Ονοματολογικό… παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ώρες κι αφού φαίνεται να έχουν μπει οι βάσεις για μια συμφωνία με τα Σκόπια.

Το κλίμα αισιοδοξίας που βγαίνει μετά τις συνομιλίες στη Σόφια μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, μπορεί να χαλάσει μόνον εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στο θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ακόμη και σ’ αυτό φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις και φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ένα σημαντικό σημείο. Ότι δηλαδή θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε κάθε περίπτωση.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση Νίμιτς περιελάμβανε πέντε ονόματα στα οποία λίγο – πολύ συμφωνούσαν οι δύο πλευρές ότι είναι η βάση συζήτησης.

Ηταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Από αυτά στην τελική ευθεία έμειναν μόνο δύο και συγκεκριμένα το Nova Makedonija και το Gorna Makedonija. Ένα δηλαδή με χρονικό προσδιορισμό κι ένα με γεωγραφικό.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες έχουν καταθέσει κι ένα ακόμη όνομα – έκπληξη που ενδεχομένως ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, αλλά μάλλον ικανοποίησε τις δύο πλευρές και να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση των δυο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση ο όρος «Μακεδονία» θα υπάρχει και μένει να φανεί ποιος θα είναι ο προσδιορισμός του. Ωστόσο, από τις χθεσινές συζητήσεις στη Σόφια έδαφος κέρδιζε το «Νέα Μακεδονία», κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Και μάλλον αυτή είναι και η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, ίσως όχι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμιά περίπτωση τον όρο «Μακεδονία»

Μεγάλη συζήτηση θα γίνει προφανώς και για να «κλειδώσει» μια ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.