Τον ευρωπαϊκό συντονισμό για τη διαχείριση της πανδημίας συζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ. Σε τι συμφώνησαν, τι αποφάσισαν για τον… ελέφαντα μέσα στο ψηφιακό δωμάτιο, δηλαδή το μπλόκο στην τελική έγκριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου θα λάβουν την πρώτη άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο στην Ευρώπη, αν όλα πάνε καλά. Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ. Οι πρώτες εταιρίες φαίνεται ότι είναι Pfizer BioNTeck και Moderna. Σημείωσε δε ότι το Δεκέμβρη η ποσότητα θα είναι περιορισμένη και μόνο με το νέο έτος θα υπάρξουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες.

Η ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ολοκληρώθηκε μισή ώρα πριν από τις 11 ώρα Ελλάδας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει ευρεία υποστήριξη για την αύξηση του συντονισμού στα τεστ. Τα τεστ αντιγόνου και οι δοκιμές PCR είναι συμπληρωματικά.

Όσον αφορά τα εμβόλια, πολλοί ηγέτες επεσήμαναν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι μόλις εγκριθούν τα εμβόλια. Υπήρξε επίσης ευρεία υποστήριξη για κοινές προσπάθειες επικοινωνίας για να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τους πολίτες σχετικά με τα εμβόλια.

Επίσης, πρέπει να αυξηθεί ο συντονισμός και να ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδίως κατά τις γιορτές. Τέλος, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων υγείας.

«Το εμβόλιο πρέπει να βασίζεται στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη. Οπότε όλα τα εμβόλια θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων», τόνισε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Μισέλ, αναφέρθηκε και στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για γρήγορα τεστ αντιγόνου και το γεγονός ότι οι 27 πρέπει να συνεχίσουν την εργασία για την αμοιβαία αναγνώριση. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα τεστ αντιγόνου μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπηρωματικά στα PCR και σε γενικές γραμμές πρέπει να επιλεγεί η προμήθεια αυτών των γρήγορων τεστ που εντοπίζουν τουλάχιστον 4 στα 5 θετικά κρούσματα τα οποία θα εντόπιζε ένα τυπικό τεστ PCR.

Οι 27 καλωσόρισαν τις συμφωνίες Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων και αναγνώρισε ότι υπάρχουν οι λογιστικές προκλήσεις, αλλά και η πρόκληση από την παραπληροφόρηση των πολιτών από τους αντιεμβολιαστές. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε δε ότι το πακέτο των συμβάσεων της Κομισιόν περιλαμβάνει 6 εμβόλια, με 4 διαφορετικές τεχνολογίες, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί θετικό, καθώς διαφορετικές τεχνολογίες δουλεύουν καλύτερα σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα των 27 για υιοθέτηση κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών, σε συνεργασία με την ΕΑSA, ανακοινώνοντας ότι δύο κράτη μέλη την ιοθέτησαν ήδη και άλλα 12 είναι τεχνικά έτοιμα για να το πράξουν στο μέλλον.

ethnos.gr