Πασχάλης Απόστολος Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου

[*] Ο Αποστόλης Πασχάλης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου και Προέδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην καθημερινότητά μας, θα σας γνωστοποιήσω την προτασή που έχω καταθέσει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου. ”Σχεδιασμός και Εφαρμογή του Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου) Σκιάθου” .

Δεν νοείται Τουριστικός Προορισμός χωρίς, χωροταξικό σχεδιασμό, είναι η Αρχή και το Τέλος όλων. Αν δεν καθοριστούν οι χρήσεις της γης του νησιού μας, δεν θα μπορέσουν να γίνουν αξιόλογες και υγειεις επενδύσεις, και ο κάθε ένας, μικρός ή μεγάλος θα μπορεί να χτίζει και να λειτουργεί ότι θέλει στο δικό μας νησί. Πρέπει να προστατεύονται η Ποιότητα Ζωής του μόνιμου πληθυσμού, καθώς και η ασφάλεια και η διασκέδαση των επισκεπτών μας, με νομιμότητα και με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις ούτως ώστε, να ξέρει ο κάθε επιχειρηματίας τι μορφή επένδυσης μπορεί να κάνει, σε ποιο σημείο του νησιού μας και με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

Για παράδειγμα στην οδό Παπαδιαμάντη, δεν συνάδουν και δεν αναπτύσσονται σωστά Τυροπιτάδικα, Σουβλατζίδικα, Κρεπερί, Σουβενίρ, Μπουτίκ και Κοσμηματοπωλεία ταυτόχρονα. Πρέπει το νησί μας να αποκτήσει ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, πρέπει πρώτα όμως να δώσει ταυτότητα στις οδούς και τα σοκάκια, για να έχει στο σύνολο της.

Πρέπει εμείς οι ίδιοι, να καθορίσουμε που θέλουμε να έχουμε τα καταστήματα Εστίασης, που τα πρόχειρου γεύματος και που τα Εμπορικά Μαγαζιά. Τα Κέντρα, τα Ενοικιαζόμενα, τις Μάντρες. Οι Εποχές που λειτουργούσαν όλα μαζί, τέλειωσαν , και θα τολμούσα να πω ότι πρέπει να μπει και ένα όριο σε κάποια επαγγέλματα, τα οποία είναι κορεσμένα .

Κάθε χώρος στο νησί πρέπει να ενδείκνυται και να λειτουργεί για έναν Σκοπό, την αξιοποίηση του Τουριστικού Προϊόντος μας. Επιπλέον να τονίσω ότι, ο κυριότερος λόγος που οι Τουρίστες μας λατρεύουν το νησί μας είναι το Φυσικό της Περιβάλλον, το οποίο πρέπει να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από εμάς τους Δημότες και κατ επέκταση από το Δημόσιο. Αν χάσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, από άναρχη δόμηση ή από άλλες ενέργειες, τότε ο δρόμος δε θα έχει γυρισμό, και φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, που πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Το Γ.Π.Σ. και στην βάση αυτή θα ευνοήσει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον του νησιού μας, και θα διευκολύνει τις ζωές όλων μας.