Τοκαλάκη Δέσποινα, Οινοχόος

Κάθε φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κατάλληλο κρασί. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι ένα πλουσιότατο σε άρωμα κρασί αδικείται από ένα ουδέτερο φαγητό και ότι στο πάντρεμα κρασιού – φαγητού θα πρέπει να συμπληρώνει το ένα το άλλο και σε καμία περίπτωση  να καλύπτει το ένα τις αρετές του άλλου.

 

Κρεατικά

Ένα αρνί ή ένα κοκορέτσι όπου έχουν αρκετό λίπος και έντονη γεύση, μπορούν να συνοδεύονται άψογα από ένα Ξινόμαυρο μιας και ο χαρακτήρας του έχει υψηλή οξύτητα, μαλακές τανινες, μέτριο σώμα και ιδιαίτερα αρώματα. Επίσης Cabernet Sauvignon του Bordeaux μπορεί να το συνοδέψει άψογα.

Στην περίπτωση του χοιρινού προτείνω ιδανικά ένα Tempranillo, ένα γεμάτο Αγιωργίτικο ή μια ξηρή Μαυροδάφνη.

Το κοτόπουλο και τα πουλερικά δεν είναι γνωστά για την έντονη γεύση τους. Για ένα κοτόπουλο λοιπόν, προτείνω ιδανικά μαλακά λευκά κρασιά: Μαλαγουζιά, Semillon, Κοντουρα λευκή.

Στα πουλερικά, εαν υπάρχει κάποια έντονη σάλτσα για το πιάτο μας τότε μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή ένα λευκό παλαιωμενο Chardonnay.

Το Malbec, το Syrah και το Cotes-du-Rhone είναι κρασιά με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση και δεν επισκιάζονται εύκολα απο φαγητο που περιέχει  έντονες πικάντικες σάλτσες, όπως η bbq.

Θαλασσινά

Τα ψάρια τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με λευκό κρασί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως την σάλτσα που το συνοδεύει. Αναζητάμε κρασιά με οξύτητα και όχι πλούσια σε σώμα. Πολύ καλές επιλογές είναι το Sauvignon Blanc, Μοσχοφίλερο, Riesling, Chablis, η ένα Βηλανα Κρήτης.Το ψητό, γεμιστό καλαμάρι με τυρί θέλει ένα γεμάτο κρασί στο στόμα, όπως ένα Τrebbiano όψιμο, με υπερώριμα αρώματα φρούτων θα ταιριάξει με την πλούσια γεύση της γέμισης.

Λαδερά – Όσπρια

Η ελληνική κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα πλούσια στα λαδερά. Η φασολάδα για παράδειγμα, θέλει λιγότερο φρουτώδη αρώματα. Δοκιμάστε ένα Ξινόμαυρο αλλά και με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Όταν το φαγητό είναι τηγανητό, πράγμα που σημαίνει ότι η λιπαρότητα αυξάνεται, συνιστώ κρασιά με υψηλή οξύτητα: Βιδιανο, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Σαββατιανό. Ενώ με τα αγαπημένα μου γεμιστά με ρύζι προτιμήστε ένα Sauvignon Blanc ή ένα ξηρό Riesling, τα οποία και τα δύο καθαρίζουν με την οξύτητά τους τον ουρανίσκο.

Λαχανικά

Για τα πράσινα λαχανικά προτείνω ένα λευκό ξηρό με καλή οξύτητα. Το Δαφνί της Κρήτης είναι ένα από αυτά τα κρασιά. Για τα λαχανικά γης όπως είναι τα μανιτάρια, ραπανάκια επιλέγουμε κυρίως λευκά με πλούσιο σώμα Ασύρτικο, η Chardonnay περασμένα από βαρέλι ή κόκκινα φρουτώδη όπως Merlot, Syrah.

Τα σπαράγγια έχουν μια ξεχωριστή πίκρα γι αυτό χρειάζονται οξύτητα και φρούτο. Δοκιμάστε ένα Chenin Blanc.

Τυριά

Με τα μαλακά τυριά προτείνω λευκά κρασιά με κάποια γλυκύτητα όπως ένα Grwurztraminer. Για πιο έντονα, αλμυρά τυριά όπως ένα κατσικίσιο chevre, το Sauvignon Blanc ειναι μια καλή λυση. Camembert και Brie ταιριάζουν εξαιρετικά με φινετσάτα κόκκινα κρασιά όπως ένα Pinot Noir. Μπλε τυριά όπως το roquefort, η gorgonzola συνδυάζονται μοναδικά με επιδόρπια όπως μια γλυκιά Μαυροδάφνη ή ένα Λιάτικο.

Aperitif

Τα κρασιά απεριτιφ, που πίνουνε λίγο πριν το φαγητό ή μπορούμε να απολαύσουμε και μονά τους. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κρασιά ισορροπημένα και όχι έντονα γευστικά. Να έχει ελαφρύ σώμα και να μην επισκιάσει την απόλαυση του φαγητού. Ροδίτη, Pinot Grigio, Semillon. Εδώ, σας προτείνω ιδανικά και ενα αφρώδες κρασί. Όσο για τα κόκκινα aperitif, σας δοκιμάστε ένα Beaujolais.

Επιδόρπια

Για επιδόρπια τώρα ο καλύτερος συνδυασμός είναι συνήθως το Μοσχάτο, το Βινσάντο, η Μαλβάζια, ένα λιαστό Λιάτικο ή ακόμα και κάποιο απόσταγμα. Τα επιδόρπια με σοκολάτα, όπως το σουφλέ σοκολάτας, σοκολατόπιτα ή brownie σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα,  θέλουν δίπλα τους κόκκινα γλυκά ενισχυμένα κρασιά, κατά προτίμηση Μαυροδάφνη, Port, Μαρσάλα. Η σοκολάτα είναι πληθωρική, έντονη, λίγο πικρή, και αναζητά τη συντροφιά κρασιών με ένταση, πλούτο και πολυπλοκότητα. Και τέλος εξαιρετικός συνδυασμός είναι τα γαλλικά Κονιάκ, τα Μπράντυ καθως και το ελληνικότατο Μεταξά.