Η Πανελλήνια έκθεση διοργανώνεται από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος & θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο – Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων στο  Θησείο.
Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.

Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή Tέχνης και Πολιτισμού συμμετέχουν αποκλειστικά 50 σύγχρονοι ‘Ελληνες εικαστικοί – δημιουργοί με τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Με έργα στο σύνολό τους μοναδικά, αποδεικνύοντας πως το πιο ισχυρό αντίδοτο σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παραλύουν την ζωή μας και εμποδίζουν την πνευματική μας ανάπτυξη, μπορεί να είναι η τέχνη.
‘Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιτρώ, κεραμικής, χαρακτικής κ.ά, θ’ αναδείξουν τη μοναδικότητα του τόπου μας, τις ομορφιές, την ιστορία, τον φυσικό & ορυκτό πλούτο, καθώς επίσης τις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες που συνθέτουν τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελλάδα των χρωμάτων και του αέναου φωτός!

Η συμπατριώτισσά μας εικαστικός κ. Καλατζή Μαρία, θα συμμετάσχει με 2 δημιουργίες της απο τη νέα σειρά των έργων της «Τέχνη και Επιστήμη».
Συγκεκριμένα  με τα: «Ασκληπιείου Προϊστορίας όστρεα»  &  «Στο Φως μιας ανασκαφής». ‘Εργα εμπνευσμένα απ’ τα παλαιοντολογικά ευρήματα αμμωνιτών περίπου 240 εκατομμυρίων χρόνων, των ανασκαφών της περιοχής του Ιερού Ασκληπιείου της Επιδαύρου στην Αργολίδα.

“Στο φως μιας ανασκαφής”

Στο εκεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ο επισκέπτης θα συναντήσει περισσότερα από 6000 εκθέματα απολιθωμένων οργανισμών & κρυστάλλων 530 έως 3 εκατομμυρίων χρόνων. Επίσης την πληρέστερη της Υφηλίου ολοκληρωμένη ιδιωτική συλλογή αμμωνιτών, με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να είναι Διεθνώς αναγνωρισμένος ως το «Μοναδικό Παλαιοντολογικό Μνημείο πανίδας αμμωνιτών».

Στην χώρα μας ιδιαίτερη παρουσία τους σε απολιθωματικό αρχείο συναντάται στην Χίο και την Αργολίδα. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος  τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την σπανιότητα και την επιστημονική τους αξία που καλούνται να ανιχνεύσουν και ερμηνεύσουν οι βιολογικές και γεωλογικές επιστήμες, ώστε να δώσουν απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «Κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου.
Με άλλα λόγια, τα απολιθώματα είναι τα γράμματα με τα οποία ο πλανήτης μας γράφει την ιστορία του, ενώ τα στρώματα (πετρώματα) της Γης είναι οι σελίδες της.

Οι αμμωνίτες είναι πραγματικά ένα θαύμα της φύσης!  Ένα φανταστικό ορυκτό, ζωντανός μάρτυρας της Μεσοζωικής εποχής, όταν οι γιγάντιοι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γή. Υπήρξαν οργανισμοί που ανήκαν στην ομάδα των κεφαλοπόδων, με περίπου 3000 διαφορετικά είδη και μετατράπηκαν σε απολιθώματα (θαλάσσια ορυκτά) σε πολύ καλούς δείκτες για τη στρωματογραφία.
Αυτό χάρις στην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά τους σε συνθήκες φυσικής ή χημικής διάβρωσης, γεγονός που οφείλεται στην παρουσία του ανθρακικού ασβεστίου στην σύστασή των οστράκων τους (όστρεα).  Τα μεγέθη τους κυμαίνονται από 1-2 εκ. έως 2 μ. σε διάμετρο.

“Ασκληπιείου Προιστορίας όστρεα”

Η ανεύρεσή τους μακριά από τις ακτογραμμές οφείλεται στις δραματικές αλλαγές που γνώρισε η επιφάνεια και το κλίμα του πλανήτη κατά το πέρας του Πλειστόκαινου, με πιο βασική την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που με την σειρά της οδήγησε στον καταποντισμό απέραντων παραθαλάσσιων εκτάσεων.
Με την έναρξη του Ολοκαίνου επήλθε η σταδιακή σταθεροποίηση των ακτογραμμών στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Το  Μουσείο – Πολιτιστικό Κέντρο  «Μελίνα» όπου φιλοξενείται η έκθεση στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτήριο του 1886 με αυστηρή δομή και εκπληκτική θέα την Ακρόπολη.  Αποτελεί σημαντικό σημείο πολιτισμικής αναφοράς  και συντηρείται χαρακτηριζόμενο ως  «Μνημείο Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής».

Είναι ένα εξειδικευμένο Μουσείο του Παρελθόντος χρόνου και φιλοξενεί δύο μόνιμες εκθέσεις: Η μία αφορά το «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» που δημιουργήθηκε το 1996 σε συνεργασία με το Ελληνικό, Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο(Ε.Λ.Ι.Α). Επιχειρεί  να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή της αθηναϊκής πρωτεύουσας σε μια ιστορική διαδρομή συλλογών από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Η άλλη αφορά τη « Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου»  που μεσουράνησε τόσο με τις παραστάσεις, όσο και με τη λαϊκή ζωγραφική του  Ελληνικού Θεάτρου σκιών από το 1850 και μέχρι τη δεκαετία του ’80.  Η συλλογή   παρουσιάζει την παλιά και νεώτερη ιστορία του Καραγκιόζη με πάνω από χίλια εκθέματα από φιγούρες, πανόδετα χειρόγραφα, βιβλία κ.α.

Το Κέντρο διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους για περιοδικές εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, επίσης για εκδηλώσεις, συναυλίες και  σεμινάρια.
Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 18:00’ με βάσει τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας από την μετάδοση του Covit-19.

Διάρκεια έκθεσης :  27 – 31 Οκτωβρίου 2020
 ‘Ωρες λειτουργίας :  11:00’ – 14:00’  και  17:00’ – 20:00’ (Εκτός Τετάρτης 28ης Οκτωβρίου)

 Eίσοδος  ελεύθερη