[*] Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ – ΣΤΟ SKIATHOSLIFE.GR

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί είχαν σπείρει στη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας νάρκες απ’ τις οποίες προκλήθηκαν πολλά ναυάγια και δυσκόλεψαν για χρόνια την αλιεία της μηχανότρατας όπως και την διάβαση των πλοίων από τις Σποράδες στο Βόλο.
Σε δύο γραμμές μάλιστα, είχαν ποντίσει αλυσίδες και νάρκες για να αποτρέπουν την είσοδο πλοίων στον Παγασητικό. Έτσι σχηματίστηκε το τριγωνο των ναρκών ανάμεσα στη Σκιάθο, τον Κατηγιώργη- Πλατανιά και το Πευκί (Οχυρό)- Ωραιοί της Εύβοιας.

Βαρέλια-σημαδούρες κρατούσαν οριζόντια τα αλισιδοφράγματα που αργότερα τα έριξε πυροβολώντας τα η ακτοφυλακή, στη θάλασσα. Κι εκεί όμως δυσκόλευαν τους ψαράδες της τράτας μέχρι που ξεκαθάρισε ο βυθός.

Αδέσποτες νάρκες ήταν διάσπαρτες παντού. Το 1946 βυθίστηκε, έξω από το λιμάνι του Βόλου το φορτηγό ατμόπλοιο «Θήρα», έπειτα από πρόσκρουση σε μαγνητική νάρκη – απομεινάρι του πολέμου. Σκοτώθηκε ο Ι. Αλαφούζος.
Βορειοανατολικά της Σκιάθου προσέκρουσε σε νάρκη η μηχανότρατα του Ι. Κουκιά και «εύρον οικτρόν θάνατον οι Κων. Μαρμαρινός, Απ. Θ. Ορφανός, Αλ. Τηγανίτας και ο μηχανικός Γαλανός, υιός του Παν. Γαλανού. Σοβαρώς εξ΄άλλου ετραυματίσθη ο υιός του ιδιοκτήτου της ανεμότρατας Αποστ. Ι. Κουκιάς, παραμορφωθέντος οικτρώς του προσώπου του.» ( Ταχυδρόμος 18/4/1945).
Ακόμα, «Τραγικόν δυστύχημα συνέβη χθες την πρωίαν εις την ακτήν Γατζέας υπό τας εξής συνθήκας: οι αλιείς Αλ. Ανδρεόπουλος και Μιχαήλ Γιαμαρέλος επιβαίνοντες λέμβου,ηλίευον δια παραγαδίων. Εις μιαν στιγμήν μετεχειρίσθησαν το κοντόν του καμακίου και τον εβύθισαν εις την θάλασσαν, ούτος όμως ως φαίνεται προσέκρουσεν επι νάρκης βυθισμένης εις το σημείον εκείνον της ακτής. Επηκολούθησεν αμέσως τρομακτική έκκρηξις της νάρκης, εξ αφορμής της οποίας διεμελίσθη οικτρώς ο Αλ. Ανδρεόπουλος, εθρυμματίσθη η βάρκα και ετρυματίσθη εις διάφορα μέρη του σώματος του ο Μ. Γιαμαρέλος, σοβαρώς». (Θεσσαλία 30/5/1946).

Διαβάζουμε επίσης στο: https://www.taxydromos.gr/G.Kartapanis/191620-grhgorhs-kartapanhs-ekkatharistikes-epixeirhseis-narkwn.html: «Ο εντοπισμός «αδέσποτων» ναρκών στις θάλασσες της Μαγνησίας προκάλεσε την εφαρμογή εκκαθαριστικής ναρκαλιείας ευρείας κλίμακας από τις αρχές του 1947. Η διάνοιξη ασφαλούς διαύλου στον Παγασητικό από το Τρίκερι στο Βόλο, αποτελούσε την πρώτη και πλέον επιτακτική κίνηση, αφού θα επακολουθούσε απάλειψη των κινδύνων σε όλο το εύρος των μαγνησιώτικων θαλασσών και όχι μόνο. Σε τούτο συντέλεσε και το τραγικό ναυάγιο του α/π. «Χειμάρα» στις νησίδες Βερδούγια του Ν. Ευβοϊκού, στις 19/1/1947, όπου απωλέστηκαν 383 επιβαίνοντες και το συμβάν αρχικά αποδόθηκε σε πρόσκρουση νάρκης. Ομάδα ναρκαλιευτικών του στόλου στάλθηκε και στις περιοχές έξω από τον Παγασητικό για προσεκτική εξουδετέρωση».
Την εκκαθάριση ανέλαβαν κυρίως τα μεγάλα ναρκαλιευτικά ‘Καρτερία’, ‘Ζάκυνθος’ και ‘Πάτμος’.

Θυμίζω και το ναρκαλιευτικό ‘Καλαμπάκα’ όπου συμμετείχε και ο σκιαθίτης Άγγελος Παπαδοπούλης που κληροδότησε το γνωστό σήμερα ως ‘’παραδοσιακό σκιαθίτικο σπίτι’’.