Το νέο Κέντρο Υγείας Σκιάθου [ photo Νίκος Τζούμας ]

Ιδιωτικά αυτοκίνητα και ταξί «επιστρατεύονται» για τη μεταφορά ασθενών στη Σκιάθο, καθώς δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο.

Οι ελλείψεις γιατρών και οδηγών ασθενοφόρων είναι πλέον τόσο μεγάλες που καθιστούν τη λειτουργία της μονάδας προβληματική έως και επικίνδυνη. Στη Σκιάθο παρατηρείται και το εξής παράδοξο. Ενώ αγοράστηκε οδοντιατρική καρέκλα 17.000 ευρώ, δεν υπάρχει οδοντίατρος…

Χθες διαδραματίστηκαν στο Κέντρο Υγείας «σκηνές απείρου κάλλους», με τους συγγενείς ενός 40χρονου αλλοδαπού που υπέστη σοβαρό  εγκεφαλικό επεισόδιο, να απαιτούν εξηγήσεις για τον λόγο που δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στην πρωινή βάρδια και γιατρό να καλεί εργαζόμενο εκτός υπηρεσίας, για να μεταφέρει το περιστατικό στις Κουκουναριές, όπου ήταν δεμένο ιδιωτικό σκάφος, ώστε να γίνει η διακομιδή στο Νοσοκομείο Βόλου.

Οι συγγενείς του 40χρονου διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι μετέφεραν έναν βαριά άρρωστο άνθρωπο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρχει ιατρική υποστήριξη, εφόσον δεν υπήρχε ασθενοφόρο.

Στη Σκιάθο υπάρχουν μόνιμοι δύο διασώστες του ΕΚΑΒ και ένας επικουρικός οδηγός και οι βάρδιες κίνησης του ασθενοφόρου δεν καλύπτονται. Οι βάρδιες είναι 90 κάθε μήνα και πραγματοποιούνται 63, δηλαδή μένουν 27 βάρδιες ακάλυπτες. Χθες ήταν κενή η πρωινή βάρδια, ενώ σήμερα θα είναι κενή η απογευματινή και πάει λέγοντας.

«Το νησί χρειάζεται, έστω έναν επικουρικό οδηγό. Δεν είναι χωριό, και το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι τεράστιες. Εκτός από θέρμανση και ελλείψεις σε γιατρούς, έχουμε ελλείψεις και σε οδηγούς», τόνισε μέλος του επιστημονικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας.

«Φτάνουμε σε σημείο να φοβόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου. Εάν το περιστατικό με το εγκεφαλικό αφορούσε κάποιον Σκιαθίτη και δεν είχαμε ασθενοφόρο, θα είχανε δημιουργηθεί σοβαρά επεισόδια, με τους μισούς κατοίκους να βρίσκονται έξω από το Κέντρο Υγείας και να φωνάζουν. Έχουν συμβεί τέτοιου είδους περιστατικά», τονίστηκε από το προσωπικό.

Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς και τρεις αγροτικούς, οι οποίοι δεν επαρκούν.

«Φωνάζουμε πως θέλουμε γιατρούς και μας απαντούν πως όλη η Ελλάδα γιατρούς θέλει. Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά», τονίζει γιατρός στο Κέντρο Υγείας.

Οι γιατροί που δεν κατάγονται από τα νησιά ή από τη χερσαία Μαγνησία, μόλις συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό εφημεριών, φεύγουν με ρεπό για τον τόπο τους.

«Από τη στιγμή που αποφασίζεται η λειτουργία μιας δομής Υγείας θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκτελούν την εργασία τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καμία περικοπή κονδυλίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που συμβαίνει», επεσήμανε γιατρός.

Εφημερίδα Θεσσαλία