Ερώτηση προς τον υπουργό παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών στις Βόρειες Σποράδες.

Θέμα: Εκπαιδευτικά κενά στις Βόρειες Σποράδες

Αναρίθμητες διδακτικές ώρες χάνονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Βορείων Σποράδων, στο Νομό Μαγνησίας. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία γονέων και μαθητών, αφού στα μέσα του Οκτώβρη, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στα σχολεία, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η «κανονικότητα» στη λειτουργία των σχολείων, που προβάλλει το ΥΠΕΠΘ, δεν αφορά την εκπαίδευση, αλλά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας για τη διασφάλιση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα, πολιτική για την οποία διαγκωνίζονται με τη ΝΔ, για το ποιος μπορεί να την εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά, χτυπά, εκτός από τα εργασιακά δικαιώματα, και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Και αυτά θυσιάζονται στις «ανάγκες της αγοράς», με την εφαρμογή των μνημονικών περικοπών και της προσαρμογής του περιεχομένου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, στην ικανοποίηση των αναγκών αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που αναζητούν φθηνό, πειθήνιο, προσαρμόσιμο, εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, με μειωμένες απαιτήσεις, στοχεύοντας στην ένταση της εκμετάλλευσης του.

Στις Βόρειες Σποράδες τα κενά σε εκπαιδευτικούς καταγράφονται ως εξής:

ΣΚΙΑΘΟΣ

  • Γυμνάσιο Σκιάθου: 2 φυσικοί, 1 πληροφορικής, 1 γερμανικών, 1 Κ.Π.Α., ενώ χρειάζονται εκπαιδευτικοί για ενισχυτική διδασκαλία (μαθηματικός, φυσικός, φιλόλογος).
  • Λύκειο Σκιάθου: 1 πληροφορικής και 1 βιολογίας (μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων).
  • Δημοτικά Σχολεία Σκιάθου: η Γ΄ δημοτικού δεν έχει δάσκαλο, υπάρχει κενό γυμναστή και μουσικού. Δεν λειτουργεί ολοήμερο σχολείο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

  • Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου: 1 πληροφορικής, 1 μουσικός, 1 γυμναστής, 1 δάσκαλος για την Δ΄ δημοτικού, δάσκαλος παράλληλης στήριξης (πληρώνει ο γονιός ιδιωτική). Οι μικρές τάξεις δεν ολοκληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δυο ημέρες την εβδομάδα κάνουν 5ωρο, αντί για εξάωρο, γιατί οι εκπαιδευτικοί εκ περιτροπής καλύπτουν το κενό στην Δ΄τάξη.
  • Γυμνάσιο – ΓΕΛ Σκοπέλου: 1 πληροφορικής, 1 μουσικής και 1 γερμανικών.
  • Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας Σκοπέλου: 2 δάσκαλοι, γονείς και μαθητές κάνουν αποχή διεκδικώντας την κάλυψη των κενών!
  • Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Γλώσσας Σκοπέλου: 1 πληροφορικής, 1 οικονομολόγος, 1 γαλλικών.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

  • Ελλείψεις σε 1 δάσκαλο και 1 νηπιαγωγό.

 

Ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στις Βόρειες Σποράδες, καθώς επίσης και στην υπόλοιπη ύπαιθρο της Μαγνησίας;
  • Πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, και στη Μαγνησία, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με την άμεση μονιμοποίηση όχι μόνο των αναπληρωτών που προσφέρουν ήδη υπηρεσίες, αλλά με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών, που απαιτεί η πλήρης κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών των λαϊκών οικογενειών;

Οι Βουλευτές

 

Κώστας Στεργίου

Γιώργος Λαμπρούλης