Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Διαμαντής Γκίκας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το 11ο παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στον δήμο Αλμυρού, στις 27 και 28 Ιουλίου 2019. Κάθε χρόνο, το συνέδριο πραγματοποιείται σε διαφορετικό δήμο της Θεσσαλίας, με την ευθύνη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός».

«Όλοι οι Θεσσαλοί και γενικότερα όλοι οι απόδημοι που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με αισθήματα αγάπης, νοσταλγίας και υπερηφάνειας για τη Θεσσαλία και την πατρίδα ευρύτερα, συνεδριάζουν, ανταμώνουν, διασκεδάζουν, πραγματοποιούν συναντήσεις με τους φορείς, ανταλλάσσουν απόψεις και προτάσεις, βάζοντας παράλληλα ένα θέμα-στόχο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το φετινό συνέδριο θα είναι αφιερωμένο, όπως ανακοινώθηκε, «στη σημασία και στο ρόλο του θεσσαλικού αεροδρομίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας», ενώ όπως σημειώνεται από τα μέλη της συνομοσπονδίας, «οι δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλοί μετανάστες τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύουν όλο και περισσότερο αεροπορικώς από το εξωτερικό στην Ελλάδα και είναι αναγκασμένοι να πετάξουν για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, απ’ όπου πρέπει να ταξιδέψουν άλλες τέσσερις ή πέντε ώρες, ή ακόμη και να διανυκτερεύσουν λόγω της ακατάλληλης ώρας της πτήσης». Μια αναβαθμισμένη αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο του Αλμυρού, σημειώνεται, «θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τους Θεσσαλούς ομογενείς και ίσως και πολλούς άλλους μετανάστες των όμορων νομών που ζουν στο εξωτερικό. Παράλληλα κάτι τέτοιο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της Θεσσαλίας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, και η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια πολιτιστική βραδιά με χορούς, μουσική και δρώμενα εμπνευσμένα από τη θεσσαλική παράδοση στην πλατεία του δήμου Αλμυρού.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ολοήμερη ψυχαγωγική κρουαζιέρα από το Αχίλλειο στον Παγασητικό κόλπο και στη Σκιάθο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Διαμαντής Γκίκας, «με το παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, πέρα από την πολιτιστική διάσταση και μια αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή της Θεσσαλίας».