Μόνο 860 εκατ. ευρώ από την δόση του Ιουλίου για την αποπληρωμή τους – Το «χέρι στην τσέπη» θα βάζει και ο ΕΦΚΑ – Βρούτσης: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για συντάξεις αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ

Μόνο 74 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΦΚΑ για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων το πρώτο τετράμηνο του 2017, έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η αγωνία όσων περιμένουν στην ουρά «κορυφώνεται» καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο ΧουλιαράκηΑχτσιόγλου που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, το προβλεπόμενο ποσό που θα λάβει ο ΕΦΚΑ (από την δόση των 1,6 δισ. που αναμένεται να εκταμιευτεί τον Ιούλιο) για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ δεν ξεπερνά τα 860 εκατ. ευρώ.

Το καίριο ερώτημα είναι ποιος θα προλάβει να πάρει πρώτος σειρά με δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες. Κάθε τρεις μήνες θα γίνεται αξιολόγηση από τους δανειστές για την πορεία της έκδοσης των συντάξεων.

Ειδικοί της ασφάλισης και συνδικαλιστές (που συναντήθηκαν χθες με την κ. Αχτσιόγλου) εκτιμούν ότι το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί είναι αδύνατον να κερδηθεί παρότι έχουν εξασφαλιστεί κάποια κονδύλια από την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Πάντως η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017.

Την ιδιότυπη «ομηρία» των συνταξιούχων που περιμένουν στην ουρά επέκρινε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για τραγική κατάσταση, προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία που επικρατούν στο υπουργείο εργασίας και τα ταμεία. «Ποτέ στο παρελθόν, πολιτική ηγεσία υπουργείου Εργασίας, δεν λειτούργησε με τόση προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία. Ποτέ στο παρελθόν το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός υπενθυμίζοντας τα στοιχεία από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (June 2017). Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – με στοιχεία Απριλίου 2017 – ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δισ. ευρώ.

«Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τις 127.000, με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.
Συνεπώς, οι ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες ανακοινώσεις περί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι ασφαλιστικών παροχών, παραμένουν “όμηροι” της ιδιότυπης στάσης πληρωμών, που σήμερα έχουν κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία
» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Απαντώντας το υπουργείο εργασίας στον κ. Βρούτση αναφέρει: «Το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι απολύτως πραγματικό και προκύπτει ξεκάθαρα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κάθε εβδομάδα εφευρίσκει έναν λόγο για να αμφισβητήσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και να επαναλάβει μονότονα την καταστροφολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ξεκαθαρίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ, με ειδική επιχορήγηση που λαμβάνει στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, μεγάλο μέρος της δόσης που θα εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Επομένως, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν επηρεάζεται από τον ρύθμό εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.
Τα κόμματα που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στα όρια της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας το ασφαλιστικό, που συσσώρευσαν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμμείς και ληξιπρόθεσμες  αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, οφείλουν να είναι πιο συγκρατημένα και να μην τρομοκρατούν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους με ανεύθυνες και αβάσιμες τοποθετήσεις
».