«Στην κατάψυξη» βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η Μαγνησία λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο 05/01, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Οι δρόμοι στο κεντρικό οδικό δίκτυο του Πηλίου και της Όθρυος παραμένουν ανοιχτοί ενώ επιχειρούν 50 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που είναι ακροβολισμένα σε όλο τον νομό. Στόχος τους είναι η διαπλάτυνση των επαρχιακών δρόμων προκειμένου η κίνηση των οχημάτων να γίνει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Στην Ανάβρα, το χιόνι έχει φτάσει το 1,5 μέτρο, στο ένα μέτρο βρίσκεται το ύψος του χιονιού στα Χάνια ενώ στο Νότιο Πήλιο το ύψος είναι από 70 εκ. έως ένα μέτρο.

Σε δηλώσεις της στην e-thessalia.gr, η αντιπεριφερειάρχης Mαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε αναφορικά με το χθεσινό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην οδό Λαρίσης, ότι προκλήθηκε από δύο νταλίκες που δεν συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση κυκλοφορίας που ήταν σε ισχύ από την Αστυνομία. Οι δύο νταλίκες, την ώρα που ξεκίνησε η χιονόπτωση στον Βόλο, φρέναραν και «δίπλωσαν» η μία πίσω από την άλλη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί των αυτοκινήτων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο ενώ οι αλατιέρες κινήθηκαν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας
Στις 8 το πρωί ξεκίνησαν τα δρομολόγια του Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας.Οι επιβάτες που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για προγενέστερα δρομολόγια μπορούν να τα αλλάξουν με μεταγενέστερα η να τους επιστραφούν τα χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για τα τοπικά δρομολόγια Πηλίου και άλλων περιοχών του Νομού Μαγνησίας:
– Δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο προς και από τα χωριά του Πηλίου εκτός των δρομολογίων της Αφήσσου (11.00, 14.00, 21.00)
– Δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια:
05.45 Βόλος – Πλάκες, 05.30 Βόλος – Αμαλιάπολη / Δρυμώνας, 06.00 Μεγ. Μοναστήρι/Μικρό Περιβολάκι, 06.00 Βόλος – Ελευθεροχώρι / Κοκκίνα
– Δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγια για Κωφούς, Κοκκωτούς, Βρύναινα, Ανάβρα

Tα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ
Λόγω Της κακοκαιρίας,  δεν εκτελούνται σήμερα, από το πρωί, δεν εκτελούνται δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ σε ημιορεινές περιοχές.
Ειδικότερα, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια για Κατηχώρι – Σταγιάτες, Άλλη Μεριά και Μελισσάτικα, ενώ τα υπόλοιπα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ εκτελούνται κανονικά

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας
Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:
1) Επ.Ο. Χανίων – Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) – Κισσό
2) Επ.Ο. Χανίων – Δράκειας

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:
1) Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από 13+190 χ/θ (Πορταριά) έως 51+490 χ/θ (Ζαγορά)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:
1) Επ. Οδός Ελάφου – Σκλήθρου

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
1) Επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας
2) Επ. Οδός Δήμητρας-Ανατολής από 3ο έως 18ο χλμ
3)Επ. Οδός Έλαφου – Καλαμακίου
4) Επ. Οδός Μεγαλόβρυσου – Ανατολής
5) Επ. Οδός Αγιοκάμπου-Σκλήθρου
6) Επ. Οδός Συκουρίου-Σπηλιάς από 5ο χλμ.
7) Επ. Οδός Στομίου-Καρίτσας
8) Δημ. Οδός Πυργετού-Κρανέας
9) Δημ. Οδός Κάτω Αιγάνης-Αιγάνης
10) Επ. Οδός Αγιάς-Μελιβοίας από 3ο έως 8ο χλμ
11) Επ. Οδός Σωτηρίτσας-Μελιβοίας από 8ο έως 15ο χλμ
12) Επ. Οδός Γόννων-Καλλιπεύκης, από 10ο χλμ.
13) Επ. Οδός Τεμπών-Αμπελακίων από 5ο χλμ.
14) Λοιπό Οδικό δίκτυο Φαρσάλων

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:
1) Ε.Ο. Τρικάλων –Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου – είσοδο Εγνατίας οδού)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
2) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης
3) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων
4) Ε.Ο. Πύλης – Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)
5) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:
1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)
2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)
3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)
4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα
5) Επ. Οδός Καρδίτσας – Άρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (όρια Ν. Άρτας)
6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ όρια Ν. Ευρυτανίας
7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»-όρια Ν. Ευρυτανίας)

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου για την επιδείνωση του καιρού
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ σήμερα θα επικρατήσουν στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από το μεσημέρι κατά τόπους θα ενταθούν, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι στα Νότια σε νοτιοδυτικούς έως 7 μποφόρ. Στα Βόρεια τις βραδινές ώρες θα γίνουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ και τη νύχτα 9 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1- 7 βαθμούς Κελσίου και στα Βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Επίσης σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα. Συγκεκριμένα, σήμερα οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν το μεσημέρι και στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα σημειωθεί και τις 2 ημέρες, ενώ στα βόρεια κατά τόπους θα είναι ολικός. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σήμερα θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κλειστά σήμερα τα φροντιστήρια στη Μαγνησία
Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα Κέντρα Μέσης Εκπαίδευσης στη Μαγνησία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, μετά από απόφαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης. Στα φροντιστήρια δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω του χιονιά, για να μην υπάρξουν κίνδυνοι κατά την μεταφορά των μαθητών από και προς τα κέντρα μέσης εκπαίδευσης.

Δεν αποκλείστηκε καμία περιοχή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου
Χωρίς προβλήματα αντιμετωπίστηκε η επέλαση του χιονιά στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ήδη, από νωρίς χθες το μεσημέρι μηχανήματα ήταν στα χιονισμένα σημεία και με πυρετώδεις προσπάθειες οι δρόμοι έμειναν καθαροί και καμία περιοχή δεν αποκλείστηκε.
Η «Σοφία» έκανε τη εμφάνισή της σε Κανάλια, Κεραμίδι, Βένετο, Κερασιά και Ελευθεροχώρι και οι νιφάδες του χιονιού που έπεφταν ασταμάτητα δημιούργησαν ένα λευκό τοπίο.
Η χιονόπτωση, που έδειχνε ότι θα συνέχιζε, έβγαλε τα μηχανήματα στους δρόμους και ξεκίνησε η επιχείρηση αποχιονισμού, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

Στο επαρχιακό δίκτυο, από Κανάλια μέχρι Κεραμίδι και Βένετο επιχειρούσαν τρία μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας και το δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό, ενώ δύο εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου επιχειρούσαν στα Κανάλια και στο Ελευθεροχώρι ένα μηχάνημα της ΠΕΜΣ κι ένα του Δήμου.

Έτσι, οι δρόμοι όλοι παρέμειναν ανοιχτοί, ειδικά στα Κανάλια, την Κερασιά και το Κεραμίδι που ήταν το μεγάλο μέτωπο και οι δημοτικές κοινότητες είναι καθαρές και η κίνηση γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας συνεχάρη τις υπηρεσίες του Δήμου για την άριστη προετοιμασία, οργάνωση και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν την πρώτη ημέρα του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τον Δήμο.