Σταθερά στην κάθοδο o Τουρισμός σε Μαγνησία και Σποράδες / της Κατερίνας Τασσοπούλου

ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΙΑΘΟΥ

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις συνδυασμένες μεταφορές και η έρευνα του ΣΕΤΕ δείχνουν πως η Θεσσαλία ακολουθεί τον λάθος δρόμο.
Κανένας δείκτης που αφορά στον τουρισμό δεν εμπνέει αισιοδοξία αλλά απογοήτευση.

Η καθοδική τάση σταθεροποιήθηκε.
Οι «καμπάνες» χτυπούν από το 2016 και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να ακούσει.
Επάνω στον τουρισμό παίχτηκαν και εξακολουθούν να παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια.
Η καμπάνια που χρηματοδοτήθηκε από μεγάλη εταιρεία για τη Θεσσαλία δεν αποδίδει όπως αποδεικνύεται μιας και τα εξαιρετικά βίντεο δεν προβάλλονται πουθενά και ο κάθε φορέας ξεχωριστά, ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά και ο κάθε ξενοδόχος ξεχωριστά, αναπτύσσει «πολιτική» κατά το δοκούν…
Οι επιφορτισμένοι φορείς για την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος δεν συνεργάζονται και η μετριότητα διευρύνεται ακόμη περισσότερο.
Ο ορίζοντας για ένα σοβαρό τουριστικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή στενεύει, διότι όπως συμβαίνει πάντα, το αύριο, αν και είναι βέβαιο ότι θα έρθει σύντομα, «θυσιάζεται» στο σήμερα και μάλιστα χωρίς στρατηγική.

Οι έρευνες αποτυπώνουν δυσαρέσκεια και από την ακρίβεια.
Οι υποδομές δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και οι τουρίστες – Έλληνες και αλλοδαποί – αρνούνται να πληρώσουν για έναν τουρισμό που δεν συνδέεται με τον πολιτισμό όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τα αδέσποτα, οι επικίνδυνοι δρόμοι, η απουσία οργανωμένου αερομεταφορικού τομέα.
Τόσα χρόνια μιλούσαμε για προβολή της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Θεσσαλίας συνολικά ώστε να μπουν στον χάρτη των αγορών, αλλά καμία ιδέα, και ευθύνη από κανέναν δεν υπήρξε για τη διαχείριση των προορισμών.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το πρόβλημα «έσκασε». Τι πάει λάθος;
Αν ψάξει κάποιος θα βρει τη βαθιά αιτία που δεν είναι άλλη από το γεγονός
ότι ο καθένας που διατηρεί μια σφραγίδα δεν συνεργάζεται με κανέναν παρά μόνο με τον καθρέφτη του και το ταμείο του.

Κατερίνα Τασσοπούλου / εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ