ΣΚΙΑΘΟΣ : ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 18 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ | για υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2012 |

Προβλήματα στη λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος της Μαγνησίας ανέδειξε η χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, το οποίο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών σε αστυνομικό, που υπηρετεί σε αυτό, κρίνοντάς τον ένοχο για πρόκληση εκτέλεσης κακουργηματικής πράξης.

Η ποινή επιβλήθηκε με τριετή αναστολή, ενώ το Δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα έφεσης στον αστυνομικό, ο οποίος και έκανε χρήση της.
Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου (ήταν κατηγορούμενος ακόμη ένας αστυνομικός του ίδιου τμήματος, που αθωώθηκε για άλλη κατηγορία), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα δεν λειτουργεί, όχι λόγω υποστελέχωσης, αλλά λόγω εντοπιότητας…
Η υπόθεση χρονολογείται στις 6 Μαρτίου 2012 και σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κατηγορούμενος αστυνομικός ενώ υπηρετούσε στο συγκεκριμένο Τμήμα, «με πρόθεση παρότρυνε, προσπαθώντας να πείσει άλλο αστυνομικό, που εκτελούσε καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή του Τμήματος, να διαπράξει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και να παραλείψει τόσο τον σχηματισμό δικογραφίας στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης για διοργάνωση-διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια εντός καφετέριας, όσο και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος υπαλλήλου της εν λόγω καφετέριας».
Μάλιστα ο κατηγορούμενος φέρεται στη δικογραφία να τηλεφώνησε και να είπε στον συνάδελφό του αστυνομικό «ο νεαρός που έχεις, είναι αδελφός της… Μπορείς να κάνεις κάτι;».
Επίσης εντός του Τμήματος φέρεται στη δικογραφία να είχε πει στον αναπληρωτή διοικητή «θα μπλέξουμε» και στο γραφείο του τελευταίου «αν σου ζητήσει συγνώμη, θα τον αφήσεις ελεύθερο;».
Η πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα δεν διαρπάχθηκε πάντως, διότι ο αναπληρωτής διοικητής του Τμήματος σχημάτισε τη δικογραφία και προχώρησε την αυτόφωρη διαδικασία.
Ο δεύτερος αστυνομικός που κατηγορούνταν για την ίδια υπόθεση, αθωώθηκε από το Τριμελές, καθώς δεν συνέτρεχαν οι λόγοι τέλεσης της πράξης της παράβασης καθήκοντος.
Την ενοχή του καταδικασθέντα πρότεινε και ο εισαγγελέας έδρας, που αναφέρθηκε στο πρόβλημα λειτουργίας του συγκεκριμένου Τμήματος, στο οποίο οι υπηρετούντες παραμένουν οι ίδιοι…
Ο συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασθέντα ζήτησε την αθώωσή του, αναφερόμενος και στην κρίση προϊσταμένου της Εισαγγελίας, που είχε προτείνει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ