«Πανικός» επικρατεί από το πρωϊ στο νησί της Σκιάθου καθώς στο ξενοδοχείο ELIVI καίνε τις κουκουναριές που είναι προστατευόμενο είδος. Ο δήμαρχος του νησιού δήλωσε πως ενημέρωσε το δασαρχείο Σκοπέλου και τη Διεύθυνση Δασών στον Βόλο για να ενημερωθεί με ποιά άδεια , σε χώρο που δεν του ανήκει, ο ιδιοκτήτης καίει τα δέντρα. Οι διευθύνσεις των δασαρχείων απάντησαν πως δεν έχουν δώσει καμία άδεια για να μπει φωτιά σε δημοτική έκταση.

Κόπηκαν 35 πεύκα σε δημοτική έκταση και έβαλαν φωτιά στην παραλία των Κουκουναριών οι  υπεύθυνοι ξενοδοχειακής μονάδας στα Αμπελάκια Κουκουναριών. Ο Δήμος παρενέβη σήμερα και σταμάτησε τις εργασίες.

Ο κ. Τζούμας ανέφερε ότι μόλις ο δήμος ενημερώθηκε ότι τα δένδρα καίγοντα, άμεσα ενημέρωσε το Δασαρχείο και τη Διεύθυνση Δασών και ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο ξενοδόχος που είχε προβεί στις συγκεκριμένες ενέργειες διέθετε άδεια. Το Δασαρχείο του είχε δώσει άδεια να καθαρίσει τα ξεραμένα δένδρα σε τρία σημεία αλλά όπως αποδείχθηκε ο ένας χώρος είναι δημοτικός καταπατημένος χώρος. «Οι 30 κορμοί πεύκων ήταν σε δημοτικό χώρο που έχει αποδοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο Σκιάθου με το που αγόρασε ο συγκεκριμένος κύριος το ξενοδοχείο. Σήμερα πήγαν στο χώρο ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Πρασίνου και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και σταμάτησαν τις εργασίες. Το Δασαρχείο μας είπε ότι έπρεπε να ληφθούν δείγματα από τα ξερά δένδρα καθώς το ότι ξεράθηκαν συγχρόνως 30 δένδρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί».

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Θοδωρής Τζούμας έχει καταγγείλει τον ιδιοκτήτη ότι καταπατήσει δημοτικές εκτάσεις και όλους τους πολεοδομικούς νόμους, απαγορεύοντας την πρόσβαση πολιτών σε παραλίες. Τα εξώδικα πέφτουν «βροχή» και ο δήμαρχος δήλωσε πως έχει δώσει ήδη εντολή να κατεδαφιστεί κάθε αυθαιρεσία και να αποδοθούν στον Δήμο οι εκτάσεις του. Η «απάντηση» ήταν το κάψιμο των δέντρων που ξεκίνησε χθες και καταγράφηκε από δημότες.

Η μεγάλη σύγκρουση του Δήμου αφορά ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες που κατ’ επανάληψη έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στον ιδιοκτήτη έχει παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η έκταση του παλιού Ξενία για 99 χρόνια έναντι αντιτίμου και αγοράστηκε από τον ίδιο και η όμορη έκταση από την οικογένεια Γουλανδρή, 110 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 60, που φτάνουν μέχρι τη «Μικρή Μπανάνα» είναι δασικά και ανήκουν στον Δήμο. Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης παραχώρησε με αντίτιμο και παρακείμενη έκταση μέσα από το Ειδικό Σχέδιο Ακινήτων του Δημοσίου. Το σχέδιο με βάση τη Νομοθεσία επέβαλλε δίκτυο πεζοδρόμων ελεύθερων σε χρήση από πολίτες με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Επίσης σε αυτή την έκταση συμπεριλαμβάνονται και 15 στρέμματα του Δήμου που καταλήγουν στις Κουκουναριές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτά τα 15 στρέμματα περιφράχθηκαν, έγινε γήπεδο τένις και τοποθετήθηκαν μπάρες εισόδου που ελέγχονται από το ξενοδοχείο. Η είσοδος επί της ουσίας είναι απαγορευτική.

«Στείλαμε εξώδικο και μας απάντησε πως έπραξε ακριβώς όπως ο δήμος, τοποθετεί και βάζει μπάρες στους πεζοδρόμους για να ελέγχει την κυκλοφορία. Εξισώθηκε ο ιδιώτης με τον Δήμο και κάνει τον ιδιοκτήτη στις δημοτικές εκτάσεις. Ανήκουστο. Στο μεταξύ, με βάση τη Νομοθεσία θα πρέπει από την αγορά των στρεμμάτων της οικογένειας Γουλανδρή, να παραχωρηθούν 13 στρέμματα κοινόχρηστοι χώροι, πράγμα που βεβαίως δεν έγινε και μας απάντησε πως θα προσφύγει δικαστικά για να αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα. Έχω απευθυνθεί και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μας έχει δικαιώσει, ενώ έχω δώσει εντολή να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Οι χώροι που παράνομα έχουν καταληφθεί θα αποδοθούν στον Δήμο με κάθε τρόπο και άμεσα», κατέληξε.