Γράφει η Αγαθή Μπαρτσώκα, Αρχαιολόγος

Παρακολουθήσαμε την ημερίδα για το ερευνητικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ για το 2019 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020 στο κατάμεστο αμφιθέατρο Τσικρίκη.

Η θεματολογία της ημερίδας ποικίλη με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες των καθηγητών του τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διακεκριμένων αρχαιολόγων με πολύχρονο ερευνητικό έργο στον τομέα του ο καθένας, μας ταξίδεψε από την καρδιά της Θεσσαλίας έως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες κερδίζοντας τον ενδιαφέρον δεκάδων φοιτητών που κατέκλυσαν την αίθουσα, θέλοντας να διδαχθούν την ιστορία της περιοχής, που αναδύεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Αναφερόμενος στις ανασκαφές στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας) και τον Γρηγόρη Τσόκα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η Σκιάθος κομβικό σημείο μεταξύ Ευβοϊκού και Θερμαϊκού κόλπου, ενώ η ανεύρεση ταφών του 11ου αιώνα τεκμηριώνει την ύπαρξη μια εύρωστης κοινότητας. Η αρχαιολογική ομάδα το καλοκαίρι του 2019 προχώρησε στη γεωφυσική διασκόπηση προκειμένου να εντοπισθούν τα όρια του  νεκροταφείου.