Ο πασίγνωστος αρχιναύαρχος του ενετικού στόλου Φραντσέσκο Μοροζίνι που στα 1687 βομβάρδισε τον Παρθενώνα ανατινάζοντας την πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών που βρισκόταν εκεί, επιφέροντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο κορυφαίο μνημείο, λίγα χρόνια νωρίτερα κατέφθασε στο Αιγαίο για να εκτοπίσει τους Τούρκους από το Αρχιπέλαγος. Την άνοιξη του 1660 ξεκίνησε από τη Μύλο με σκοπό να κατακτήσει το Νεγκρεπόντε (Χαλκίδα- μαύρη γέφυρα) στην Εύβοια.

Τότε προσέγγισε τη Σκιάθο και αποβιβάστηκε στο σημερινό της λιμάνι. Οι κάτοικοι μαζί με τους Τούρκους του νησιού ήταν κλεισμένοι στο Κάστρο. Κινήθηκε οδικώς για το οχυρό κουβαλώντας μαζί του το δυσκίνητο και άμαθο στη στεριά, στρατό του. Η πορεία τους ως το Κάστρο διήρκεσε 20 ώρες και καθ’ οδόν πέθαναν από κόπωση δέκα άντρες του. Σταμάτησαν δύο χιλιόμετρα πριν το Κάστρο και έστειλε τον ιππότη Γκρεμόνπιλε για αναγνώριση. Στο φρούριο είχαν καταστρέψει την ξύλινη γέφυρα και εντοιχίσει την Πύλη.

Ζήτησε να παραδοθούν, αρνήθηκαν και επί οκτώ ημέρες επιχειρούσε να το καταλάβει πλήττοντάς το από στεριά κι από θάλασσα. Η λευκή σημαία που σηκώθηκε από τους κατοίκους στο τέλος, επέφερε την παράδοση με όρους κι απ’ το Κάστρο εξήλθαν περίπου 300 Τούρκοι, άντρες και γυναίκες, που εγκατέλειψαν το νησί και 400 ντόπιοι που υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν στον Ενετό χίλια γρόσια χαράτσι κατ’ έτος.

Οι Τούρκοι μαθαίνοντας την υψηλή παρουσία του στο νησί, επιτέθηκαν στο στόλο του που έδρευε στο ανατολικό λιμάνι και τότε καταστράφηκε το φρούριο στο Μπούρτζι που κατασκεύασαν οι επίσης Ενετοί αδελφοί Γκύζη στους οποίους παραχωρήθηκε η Σκιάθος απ’ τη ‘’Γαληνοτάτη’’ το 1207… στη φωτογραφία η Σκιάθος του 17ου αιώνα σε χαλκογραφία του Coronelli.