Στον δίαυλο της Σκιάθου (μεταξύ αυτής και της Θεσσαλίας) υπάρχει ένας από τους πιο επικίνδυνους υφάλους, ο ύφαλος Λευτέρης ή Λευθέρης ή Μύρμηξ, με βάθη νερού 1-2 μέτρα. Το στενό της Σκιάθου παρόλο που έχει πλάτος περίπου 2,5 μίλια στην πραγματικότητα είναι πολύ στενότερο, καθώς προς την μεριά της Σκιάθου υπάρχουν πολλά ρηχά, τα λεγόμενα «Έλενα», και στη μέση ο Λευτέρης με μήκος (από Β προς Ν) περίπου 170-180 μ. και πλάτος περ. 80 μ.

Το αποτέλεσμα είναι το στενό της Σκιάθου να είναι από τα πιο επικίνδυνα για την ναυσιπλοΐα…και πολλά καράβια είτε έπεσαν στον Λευτέρη είτε έκατσαν στα ρηχά της Έλενας.

φωτογραφίες @daniellamcweir

Το φορτηγό πλοίο “Βέρα” μήκους 58 μέτρων ναυπηγήθηκε το 1956 στην Ολλανδία. Στον ύφαλο Λευτέρη προσάραξε στις 10.2.1999 κατευθυνόμενο από τις εγκαταστάσεις της «ΛΑΡΚΟ» στη Λάρυμνα Φθιώτιδας προς τη Θεσσαλονίκη. Το πλοίο έμεινε αρκετό καιρό προσαραγμένο, αλλά αργότερα έσπασε στη μέση και βυθίστηκε. Σήμερα βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος 25 μέτρων. Η πλώρη του στέκει σε όρθια θέση, ενώ η πρύμη του λίγο μακρύτερα ακουμπά στο βυθό με το πλάι της. Με το πέρασμα των χρόνων έχει γίνει φυσικό καταφύγιο θαλάσσιας ζωής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του ναυαγίου και το ιδανικό του βάθος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας αξέχαστης κατάδυσης για αυτοδύτες όλων των επιπέδων.

Πηγή : http://www.divingpelion.gr

Ν.Τ