Οι δίδυμες αδελφές Μαρένα και Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση ανέδειξαν σπουδαίους οικογενειακούς θησαυρούς αιώνων
Οι δίδυμες αδελφές Μαρένα και Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση ανέδειξαν σπουδαίους οικογενειακούς θησαυρούς αιώνων

Υπέροχο αρχοντικό και πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που αντέχουν στον χρόνο είναι ο πλούτος που ανέδειξαν δύο κορίτσια με αγάπη για την παράδοση και τις ιστορικές καταβολές αιώνων. Οι δίδυμες αδελφές Μαρένα και Φωτεινή Κωνσταντινίδη – Μάνεση, φοιτήτριες αμφότερες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετέτρεψαν σε μουσείο την επιβλητική οικογενειακή κατοικία στη Σκιάθο, με την ένθερμη συμπαράσταση των γονέων τους, δημιουργώντας το Σκιαθίτικο Σπίτι που έχει, πλέον, πανελλήνια απήχηση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας ως εφόδιο το γνωστικό αντικείμενο των πανεπιστημιακών τους σπουδών, καθώς η Μαρένα σπουδάζει αρχιτέκτονας μηχανικός και η Φωτεινή νηπιαγωγός, έκαναν το μεγάλο βήμα, με τη συμπαράσταση των γονέων τους Χαράλαμπου και Κωνσταντίνας, δημιουργώντας μουσείο – κόσμημα για τη Σκιάθο, πριν από δύο χρόνια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι 22χρονες φοιτήτριες, αναφέρουν ότι: «Το Σκιαθίτικο Σπίτι είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία για την διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο. Εχοντας ξοδέψει πάρα πολλά σε χρόνο και πόρους, η οικογένειά μας κατάφερε να συντηρήσει τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού, να καταγράψει ιστορίες, εμπειρίες, γνώσεις και να τα παρουσιάσει».

Σε όλο αυτό το εγχείρημα, σημαντικό εργαλείο «ήταν οι γνώσεις που διαθέτουμε η καθεμία μας μέσα από τους κλάδους των σπουδών μας, και το βίωμα μας, καθώς μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό το σπίτι συνυπάρχοντας με όλα τα αντικείμενα που τώρα εκθέτουμε. Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε την ζωντανή ιστορία του παραδοσιακού σπιτιού, τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες και τα κοινωνικά γεγονότα των οικογενειών που έζησαν στο σπίτι» αναφέρουν η Μαρένα και η Φωτεινή.

Το Σκιαθίτικο Σπίτι στα δύο χρόνια λειτουργίας του δέχτηκε πληθώρα επισκεπτών όχι μόνο από τον ελλαδικό χώρο αλλά και από όλο τον κόσμο, λόγο του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του νησιού. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και αναγνωρίσιμοι επισκέπτες, όπως η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, ο Κώστας Γιαννόπουλος από το «Χαμόγελο Του Παιδιού», η αρχαιολόγος Ειρήνη Γκρατσία, η αθλήτρια Ερρικα Πρεζεράκου, η δημοσιογράφος του περιοδικού «Le Parisien» Dominique Savidan, η pop star της πολωνικής μουσικής σκηνής Βovska, ο Πολωνός σκηνοθέτης Gregor Waclawek και άλλοι.