ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ SKIATHOSLIFE.GR

https://web.facebook.com/skiathoslife/videos/236998940299263/

 

Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, στο «Μπούρτζι» της Σκιάθου, συνεχίστηκε ο  κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2018» με αντικείμενο έρευνας και προβολή τις Λαϊκές Τέχνες, που έχει ως τίτλο:

«Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

Για τους λόγους αυτούς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη της σειράς εκδήλωση, στην Σκιάθο τούτη τη φορά, όπου παρουσιάστηκαν οι «Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες της παράκτιας Μαγνησίας».

 Οι νησιώτικες φορεσιές των Σποράδων και του Τρικερίου, είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Στο Τρίκερι η φορεσιά ανήκει στο νησιώτικο τύπο.

Οι Τρικεριώτισσες  φορούν τη φορεσιά τους αναλλοίωτη εδώ και τέσσερις γενιές. Το πιο αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό πανηγύρι στην Μαγνησία γίνεται μέχρι σήμερα την Παρασκευή  της Ζωοδόχου Πηγής, κάθε χρόνο στο Τρίκερι, όπου οι γυναίκες του χωριού από γενιά σε γενιά με τις πολύτιμες παραδοσιακές τους φορεσιές, βγαίνουν στην πλατεία του χωριού.

Ο Κίτσος Μακρής γράφει:

  • «Θαυμαστό το θέαμα δεκάδων γυναικών που χορεύουν κυκλικά, ντυμένες την καλή φορεσιά τους. Η ωραιότερη, κι από τις ποιο πλούσιες Ελληνική φορεσιά σε άπειρες χρωματικές παραλλαγές».

Το αναγεννησιακό φουστάνι στην αστική του μορφή επικράτησε και επέζησε και στις Βόρειες Σποράδες. Στην καταπράσινη Σκιάθο, απλές γιορτινές φορεσιές με άσπρο πουκάμισο για τις νέες, με σκούρο πουκάμισο για τις ηλικιωμένες και τέλος νυφικές φτιαγμένες με ακριβά υλικά, χρυσοκέντητα πουκάμισα και με κοσμήματα φερμένα από τους άνδρες ναυτικούς από ξένους τόπους. Η τοπική φορεσιά της Σκοπέλου, είναι από τις πιο αξιόλογες της Ελλάδας και αυτό γιατί σε ένα τόσο μικρό χώρο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ενδυμασίες. Η κυριότερη γυναικεία φορεσιά στη Σκόπελο και Αλόννησο είναι η νυφική – γιορτινή. (Β. Σαμαρά – Κραβαρίτου).

Οι Έλληνες και κυρίως οι πολλοί ξένοι αυτής της περιόδου στο νησί, που παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, είχαν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας με πενιχρά μέσα, τόσο στην αυθεντική τους μορφή, όσο και φωτογραφικό υλικό μιας άλλης εποχής, αλλά και μικρές κούκλες ντυμένες με ομοιώματα παραδοσιακών ενδυμασιών.

Άκουσαν επίσης και την Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής σε τραγούδια με θέμα την παραδοσιακή φορεσιά.

Στην εκδήλωση αυτή, που έγινε με την επιμέλεια της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου Σταματίνας Χονδρονικολή, έκανε την εισαγωγική τοποθέτηση η Φιλόλογος Καθηγήτρια Μαρία Ευαγγέλου – Γκουντάρα.

Αμέσως κατόπιν, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων των Νησιών, εκλεκτοί συντοπίτες και συντοπίτισσες, παρουσίασαν τις τοπικές νησιώτικες φορεσιές.

Η Σκιαθίτισσα Φιλόλογος Μαλαμώ Σταμέλου ξεκίνησε τις παρουσιάσεις με την Παραδοσιακή Σκιαθίτικη φορεσιά.

Την Παραδοσιακή Φορεσιά του Τρικερίου παρουσίασε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν Τρικερίω», Γιάννης Μιχαλάκης.

Της Αγίας Παρασκευής του Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, ο πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», Γεώργιος Κατσούπης.  Η προσθήκη της Μικρασίας έγινε από τον Σύλλογο λόγω της μεγάλης παρουσίας Μικρασιατών στην Σκιάθο.

Επτά φορεσιές της Σκοπέλου, παρουσιάστηκαν με λόγο και εικόνα από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας – Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού, Αθηνά Ντάκη – Αρκομάνη. Και τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού  Συλλόγου Αλοννήσου, Παναγιώτης Τσουκανάς παρουσίασε την φορεσιά του νησιού του που έχει αρκετές ομοιότητες με αυτήν της Σκοπέλου

Πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, και την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το Skiathoslife.gr το οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα η Πρόεδρος του Συλλόγου.