Το κενό της Thomas Cook όχι μόνο καλύφθηκε αλλά και ξεπεράσθηκε κατά πολύ στην μεγάλης βαρύτητας βρετανική αγορά

Στον αστερισμό μιας νέας τουριστικής περιόδου κινείται και πάλι η Σκιάθος, το πιο φημισμένο νησί των Σποράδων και ένας από τους διασημότερους ελληνικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, αφού οι προετοιμασίες άρχισαν και οι προσπάθειες για μία νέα αφετηρία φαίνεται ότι ευδοκιμούν στο έπακρον.

Η Σκιάθος, ένα από τα ελληνικά νησιά που θεωρούνται αιχμή του δόρατος για τον ελληνικό τουρισμό, από παλιά αποτελούσε “must” προορισμό για τους Βρετανούς, που μέχρι και σήμερα καλύπτουν σε ποσοστό 45% με 48% το σύνολο των επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό η χρεοκοπία της Τhomas Cook ταρακούνησε αρχικά συθέμελα τον τουρισμό του νησιού, προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και αφήνοντας μεγάλα “φέσια” σε ξενοδόχους.

Τις πρώτες ημέρες της καινούριας χρονιάς υπογράφθηκε μία ακόμη εξαιρετική συμφωνία για το νησί. Αποφασίσθηκε από τον δήμο Σκιάθου να διαφημιστεί με μεγάλη προβολή στο Μετρό του Λονδίνου το νησί του Παπαδιαμάντη, μέσω συμφωνίας με την εταιρία “Paramount Pictures”. H προβολή της Σκιάθου θα γίνει σε όλους τους συρμούς και σε όλες τις γραμμές του Λονδρέζικου Μετρό, για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 10 μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου.

Στα ευοίωνα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο μία ακόμη αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι προγραμμάτισε πτήσεις για τη Σκιάθο από ιταλικά αεροδρόμια μιας και η ιταλική αγορά αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο πελάτη για την Σκιάθο και τις Σποράδες γενικότερα. Το νησί θα συνδέεται από τις 8 Ιουνίου μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου από την εταιρία “Νeos” με τα αεροδρόμια Μαλπένσα του Μιλάνο και το Βιλαφράνκα της Βερόνα.

Άλλωστε η Σκιάθος, πέραν των νέων συνδέσεων, έχει απευθείας πτήσεις, με άλλες αεροπορικές εταιρίες, με 14 ιταλικά αεροδρόμια από τον ιταλικό Βορρά μέχρι και τον ιταλικό Νότο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα ζήσουμε μια εξαιρετική χρονιά, έπειτα από το περυσινό σοκ και τις μεγάλες ζημιές στις επιχειρήσεις μας που συνεργαζόμασταν με την Thomas Cook. Ο βρετανικός κολοσσός έφερνε στη Σκιάθο 65.000 – 70.000 τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 35% της τουριστικής κίνησης του αεροδρομίου.

Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να καλύψουμε το κενό. Η Thomas Cook κάλυπτε στις Σποράδες μεγάλο αριθμό πτήσεων από σκανδιναβικές χώρες, αλλά ο σκανδιναβικός βραχίονας του ομίλου αγοράστηκε από όμιλο Δανών και Σουηδών επιχειρηματιών, οι οποίοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις της Thomas Cook. Η ζημιά σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο προήλθε κατά κύριο λόγο από το αγγλικό κομμάτι των αγορών με τις απώλειες ίσως και να ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έχασαν δεδουλευμένα μηνών από τα συμβόλαια που είχαν κλείσει. Για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκλήθηκαν η κυβέρνηση κάλυψε ήδη το έλλειμμα των ενσήμων που υπήρχε για τη χορήγηση ταμείου ανεργίας στους εργαζόμενους, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ο ΟΑΕΔ κατάρτισε πρόγραμμα για 4.500 εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Μεταξύ όλων των άλλων βελτιωμένη κατά πολύ θα είναι φέτος και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σκιάθου και των Σποράδων αφού θα δρομολογηθεί και νέο ταχύπλοο οχηματαγωγό με αφετηρία τον Βόλο.

www.ethnos.gr