Οι τραγικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω μας, δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά και στον κοινωνικό-οικονομικό τομέα. Με τον καταστροφικό ιό, COVID-19, όλοι μας έχουμε κληθεί να μείνουμε στα σπίτια μας. Μερικοί από εμάς, είχαμε αλλά σχέδια βέβαια.

Σχεδιάζαμε να ταξιδέψουμε σε ένα όμορφο μέρος, να χαλαρώσουμε από την καθημερινότητα και να γεμίσουμε ξανά τις μπαταρίες μας.
Αντιθέτως, οι συνθήκες μας επιβάλλουν να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας και να ακυρώσουμε τις διακοπές μας. Πρωταρχικό ρόλο στις συνθήκες βεβαίως παίζει η υγεία μας, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σπουδαιότητα της οικονομίας της χώρας μας, του τουρισμού μας.
Τι κάνουμε όμως γι’ αυτό;
Αντί να ακυρώνουμε τις διακοπές μας, αλλάζουμε τις ημερομηνίες των κρατήσεις μας. Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι σοβαρές, αλλά γνωρίζουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου θα μείνουν στο παρελθόν. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να ακυρώνουμε τις διακοπές μας, τα όνειρά μας και ότι μας δίνει ζωή.
Προστατεύουμε πρώτα τους εαυτούς μας και έπειτα τον τόπο μας και τον τουρισμό του.
Ως γνωστόν, ο τουρισμός είναι ένας όμορφος τρόπος ψυχαγωγίας και αποτελεί μια μεγάλη πηγή εσόδων χωρών, όπως της Ελλάδος. Είναι εκείνος ο παράγοντας που διαμορφώνει το ΑΕΠ μιας χώρας, ωθεί μια χώρα σε οικονομική επάνοδο και έχει την δυνατότητα διαμόρφωσης του εθνικού εισοδήματος. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή του στη διατήρηση του ισοζυγίου Πληρωμών και στην απασχόληση ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων.
Ζούμε σε μια χώρα που την χαρακτηρίζει το μοντέλο των 3S ( sea, sun, sand). Σε μία χώρα που κατά βάση χαρακτηρίζεται από εποχιακό τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και εποχιακά κέντρα αναψυχής, στηρίζονται στον τουρισμό. Στηρίζονται σε όλους εμάς. Γιατί όλοι μας αποτελούμε μέρος του τουρισμού.
Η σημασία του τουρισμού πηγάζει και από την ύπαρξη πρακτορείου του ΟΗΕ που φέρει το όνομα «Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού» (World Tourism Organization). Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Zurab Pololikashvili, δήλωσε ότι αυτές τις μέρες θα πρέπει όλοι να διακατεχόμαστε από ηρεμία, συνέπεια και συλλογική καλοσύνη, να προστατέψουμε την σημασία της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Την προστασία δηλαδή των θεμελιωδών αξιών του τουρισμού.
Αν λοιπόν ταξιδεύουμε αυτές τις μέρες, οφείλουμε να το κάνουμε με ασφάλεια ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Αν έχουμε προγραμματίσει διακοπές, δεν τις ακυρώνουμε, απλά αλλάζουμε τις ημερομηνίες των κρατήσεών μας και έτσι συμβάλλουμε στη δυναμική επάνοδο του τουρισμού μας μετά τη λήξη της κρίσης.

(*) Η  Ιωάννα Μαρία Κανταρτζή 
είναι Διδακτορική Φοιτήτρια Σχολή Ανθρώπινης Κινητικής Επιστήμων Υγείας  στο Πανεπιστήμιο Οτάβας, Καναδά