Σαντορίνη, Χανιά & Ηράκλειο στα 10 χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο – διακρίσεις για Αθήνα

Στα 10 χειρότερα αεροδρόμια στον κόσμο για το 2016, ως προς τη συνολική εμπειρία επιβάτη, συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια Σαντορίνης, Χανίων καιΗρακλείου, σύμφωνα με σχετική κατάταξη που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Sleeping In Airports.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αεροδρομίων, η οποία γίνεται από το κοινό, είναι τα εξής: άνεση, υπηρεσιες/ υποδομές και δραστηριότητες, επιλογές φαγητού, ασφάλεια, εξυπηρέτηση πελατών και καθαριότητα.

santorini airport by vit.spb / InstagramΤο αεροδρόμιο Σαντορίνης είναι το 5ο χειροτερο στον κόσμο, και αυτό αιτιολογείται ως εξής: “Πρέπει να περιμένετε σε μία από τις 3 ουρές μέσα στη ζέστη και δεν υπάρχει κάποιος να σας πει σε ποιά ουρά να πάτε, επομένως περιμένετε για μια ώρα με την ελπίδα οτι επιλέξατε τη σωστή. Σύμφωνα με τους ταξιδιώτες, το μεγάλο πρόβλημα με το αεροδρόμιο Σαντορίνης είναι οι ουρές και ο κόσμος. Όταν φτάνετε στο αεροδρόμιο αναγκάζεστε να περιμένετε, μέσα στον ήλιο, στην ουρά που φτάνει μέχρι έξω, για να φτάσετε μέχρι τον τερματικό σταθμό και τα ταμεία. Μόλις φτάσετε στο τσεκ ιν και στην ασφάλεια, αναγκάζεστε να περιμένετε σε μικρά δωμάτια χωρίς κλιματισμό. Με το μεγάλο όγκο επισκεπτών, οι περιοχές αναμονής είναι πολύ θερμές, γεμάτες κόσμο και βρώμικες. Οι τουαλέτες δεν είναι καθαρές και οι ανακοινώσεις δύσκολα γίνονται αντιληπτές.

 

chania airport by 1976reynolds / InstagramΓια το αεροδρόμιο Χανίων, που αναδεικνύεται ως το 6ο χειρότερο στον κόσμο, η ιστοσελίδα αναφέρει: “Από σχόλιο αναγνώστη: Έπρεπε να περιμένουν μία ώρα στην ουρά για να πάρουμε τις κάρτες επιβίβασης, άλλα 20 για να αφήσουμε τις αποσκευές και τελικά άλλα 15 λεπτά για να περάσουμε από τον έλεγχο ασφαλείας.

Οι μεγάλες ουρές και οι χαοτικές διαδικασίες ελέγχου ασφάλειας εκνευρίζουν τους ταξιδιώτες μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο. Διαθέτει μόνο ένα βασικό κατάστημα με τρόφιμα με μέτριας ποιότητας σάντουιτς σε πενταπλάσιες από την κανονική τιμές. Οι καρέκλες είναι ελάχιστες, η έλλειψη κλιματισμού κάνει τα πράγματα χειρότερα, δεδομένου οτι οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κλεσίου.

heraklion airport by jantienlievense / InstagramΓια το αεροδρόμιο Ηρακλείου (στην 7η θέση της κατάταξης των χειρότερων), η ιστοσελίδα αναφέρει τα εξης: “Συμβουλή: γκρεμίστε το και κτίστε ένα νέο αεροδρόμιο κάπου αλλού. Δεν εξυπηρετεί πουθενά, αναφέρει ένας αναγνώστης. Το αεροδρόμιο διασφαλίζει τον τίτλο του 7ου χειρότερου στον κόσμο λόγω των ουρών, της πολυκοσμίας στις πύλες και της έλλειψης κλιματισμού. Επιπλέον, οι τιμές του φαγητού είναι εξωφρενικές σε ένα από τα 2 εστιατόρια που διαθέτει και η κατάσταση του τουαλετων είναι άθλια. Το προσωπικό δεν κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει αυτές τις ελλείψεις. Οι ταξιδιώτες διαμαρτύροντα για την κακή εξυπηρέτηση αλλά και για τις άβολες καρέκλες. Συνολικά, είναι ένα λυπηρό κλείσιμο του ταξιδιού στο πανέμορφη νησί της Κρήτης.

 

athens airport by daskalucky / InstagramΑντίθετα, το αεροδρόμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 8η θέση της κατάταξης με τα 10 καλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη για το 2016. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα, “το Ελ. Βενιζέλος διατηρεί τον τίτλο του ως ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη επειδή είναι αξιόπιστα καθαρό με ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ο ευρύχωρος τερματικός σταθμός είναι εύκολος στις μετακινήσεις και διαθέτει 24ωρα εστιατόρια και καταστήματα καφέ. Το μουσείο στο επάνω επίπεδο προσφέρει μια ματιά στην ελληνική ιστορία, και το προσωπικό του αεροδρομίου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Ενώ η ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα είναι ευχάριστη για τους ταξιδιώτες, η μουσική του τερματικού σταθμού είναι αμφισβητούμενης ποιότητας. Ενώ θα έπρεπε να είναι ήρεμη, η έντασή της είναι τόσο δυνατή που δεν επιτρέπει την ξεκούραση και τη χαλάρωση”.

 

Επιπλέον το Ελ. Βενιζέλος ξεχωρίζει και στη νέα κατηγορία αξιολόγησης αεροδρομίων που εισάγει φέτος για πρώτη φορά, η ιστοσελίδα, στην κατηγορία των καλύτερων αεροδρομίων για ύπνο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας καταλαμβάνει την 23η θέση ανάμεσα στα καλύτερα της κατηγορίας στον κόσμο.

Κριτήρια αξιολόγησης για τη διάκριση των αεροδρομίων στην κατηγορία «καλύτερων για ύπνο» είναι η διαμόρφωσή τους για ξεκούραση, η διαθεσιμότητα ζωνών ησυχίας όπου οι κουρασμένοι επιβάτες μπορούν να χαλαρώσουν πριν την πτήση, η διαθεσιμότητα ξενοδοχείων αεροδρομίου, ο αριθμός και η άνεση των δωρεάν θέσεων με μπράτσο για ξεκούραση, οι κουβέρτες και τα μαξιλάρια που προσφέρονται στους ταξιδιώτες που έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω ακυρώσεων πτήσεων.