ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

Ραφαήλ Τσακίρης , ένας νεαρός μάγειρας γεμάτος νόστιμες ιδέες προσγειώθηκε στο νησί μας για να αλλάξει το τρόπο που βλέπουμε το φαγητό. Ο Νικητής του Hell’s Kitchen που προβλήθηκε από την τηλεόραση του Ant1, απόλυτα τολμηρός με ένα μενού που δεν έχουμε ξανά δει στο νησί αλλά ταυτόχρονα και ταπεινός μας έδωσε λίγο από τον χρόνο του για να τον γνωρίσουμε.

•Τι σε οδήγησε στη Σκιάθο ;
Ο ιός φέτος άλλαξε τα σχέδια μου όπως έγινε παγκοσμίως . Αποφάσισα να φύγω από Αγγλία και να επιστρέψω Ελλάδα. Μιας και η κατάσταση εκεί είχε ξεφύγει ,είπα να γνωρίσω κάτι καινούριο και να αναγεννηθώ μέσα από τις δυσκολίες που περνάμε όλοι αυτό το διάστημα. Είναι η πρώτη μου φορά στο νησί και ελπίζω να το εξερευνήσω όσο περισσότερο μπορω.
•Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου και πως αυτό αντικατοπτρίζεται στα πιάτα σου;
Θεωρώ πως είμαι μαχητής στη ζωή μου αλλά και ένας αιώνιος μαθητής. Παλεύω να γίνω καλύτερος , προσπαθώ πάντα να μαθαίνω καινούργια πράγματα.
Η αγάπη μου για τη φύση είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στα πιάτα μου όπως και τα υλικά που ανακαλύπτω σε κάθε νέο τόπο που ταξιδεύω σε συνοδεία με τις εμπειρίες μου και τις αναμνήσεις μου.
  • Ποια η πηγή έμπνευσης του μενού ;
Η αυλή αυτή καθαυτή είναι ένα μέρος που όλοι έχουμε αναμνήσεις. Έχουμε παίξει σε αυλές, έχουμε φάει σε αυλές, έχουμε μεγαλώσει σε αυλές.
Το μενού είναι εμπνευσμένο από την αυλή μας αλλά και τη Σκιάθο. Χρησιμοποιώ τοπικά προϊόντα, και οι συνταγές είναι βασισμένες σε πιάτα που μας γυρνάνε πίσω στο χρόνο και μας μεταφέρουν στο σήμερα μέσα από το δικό μου στυλ.
Είναι ένα μενού εμπνευσμένο από την καθημερινή ανάγκη να μοιραζόμαστε . Θέλω οι πελάτες να μπορούν να μοιραστούν το φαγητό ,να έχουν πρόσβαση σε πολλά πιάτα ταυτόχρονα – να βγούμε από το συνηθισμένο κάλουπι των εστιατορίων «πρώτο – κυρίως – επιδόρπιο» και να δημιουργήσουμε ένα gastromeze εστιατόριο.
•Προσαρμόζεις πάντα τα μενού που Δημιουργείς σύμφωνα με τον τόπο εργασίας ;
Λατρεύω τη φύση και τη θάλασσα , έχουν να μας προσφέρουν πολλά .
Το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό όταν είμαι σε ένα τόπο που έχει δίκη του παραγωγή από τυριά για παράδειγμα να τα χρησιμοποιήσω και να μην παραγγείλω ένα γαλλικό τυρί . Με εμπνέει να γνωρίζω καινούριους τόπους και τα παραδοσιακά προϊόντα και μέσα από αυτά να δημιουργώ καινουρια πιάτα .
•Πιστεύεις πως το μαγειρικό επίπεδο στα Ελληνικά νησιά είναι υψηλό ;
Εξαρτάται από το επίπεδο τουρισμού που προσελκύει κάθε νησί αλλά και την προσβασιμότητα. Πιστεύω πως δεν έχουμε ανάδειξη τη γαστρονομία μας και μάλιστα την τοπική γαστρονομία του κάθε νησιού. Έχουμε υπέροχα τοπικά προϊόντα στα νησιά μας, πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές και δεν τα έχουμε προωθήσει όσο πραγματικά μπορούμε.
•Αν έκανες τηλεόραση ξανά που θα ήταν ;
Εάν γινόταν Master Chef Professionals στην Ελλάδα θα δήλωνα σίγουρα συμμετοχή . Είναι διαφορετικό να διαγωνίζεσαι αποκλειστικά με επαγγελματίες του χώρου που είναι καταξιωμένοι σε αντίθεση με το master chef που έχουμε τώρα που μπορεί ο κάθε λάτρης και μη της μαγειρικής να δηλώσει συμμετοχή. Προς το παρόν θα είμαι στην Αυλή μας και θα προσφέρω τον καλύτερο μου εαυτό μέσα από τις δημιουργίες μου.
Στο ΑΥΛΙΟΣ θα βρείτε :
Πιάτα όπως οι σχεδόν εξωτικές τραγανές κροκέτες με χοιρινό , το ντόπιο κατσικίσιο τυρί σερβιρισμένο έξυπνα με μαρμελάδα ντομάτα και αρμπαρόριζα η φάβα με κύμινο, η ζουμερή και αρωματική χοιρινή μπριζόλα , το χταπόδι με την μελιτζάνα-ζημιά να βάφει σαν γκουρμεδιά τον κλασικό μεζέ της Ελληνικής γαστρονομίας, τα γεμιστά γραμμένα με μαμαδίστικη γεύση, ο παλιός γνωστός κορμός που χτυπάει τον ουρανίσκο σαν παιδική αναμνήση και οι λουκουμάδες που στάζουν μέλι ανάμεσα σε πολλά αλλά γαστρο-μεζεδάκια αλλά και πιάτα για να τα μοιράζεστε!
C.E. Morfouli