Το θέμα με τις «ιδιωτικοποιημένες» παραλίες στη Σκιάθο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη της Σκιάθου, ουκ ολίγες φορές. Βέβαια, όταν ακούμε όλοι μας την φράση «ιδιωτικοποίηση παραλίας» το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στην παραλία Αμπελάκια και σε γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα.

Αυτό που ίσως μας διαφεύγει και δεν έχουμε δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα, είναι ότι υπάρχουν και άλλες παραλίες (μικρές-μεγάλες) στο νησί, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές ή ημι-ιδωτικές -κατά δήλωση των ιδιοκτητών- με διαφόρους τρόπους.

Μάλιστα, το θράσος κάποιων, από αυτούς που έχουν κλείσει παραλίες, φτάνει σε σημείο να διώχνουν τον κόσμο που προσεγγίζει τις παραλίες αυτές με σκάφος, μιας και σε πολλές περιπτώσεις η από στεριά πρόσβαση είναι πρακτικά αδύνατη.

Προσωπικά, μου έχει τύχει να πάω με σκάφος σε μια από αυτές τις «ιδιωτικοποιημένες» παραλίες και ο ιδιοκτήτης της βίλας, που έχει κλείσει τον δρόμο προς αυτήν, έστειλε το προσωπικό της ασφάλειας του για να με διώξει.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και η επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα». Εξαίρεση επιτρέπεται μόνο για την εξυπηρέτηση επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος. Στις περιπτώσεις βέβαια της Σκιάθου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως δημόσιο, παρά μόνο ιδιωτικό συμφέρον για κάποιους επιτήδειους.

Αποφάσισα σήμερα, να δώσω στη δημοσιότητα φωτογραφίες από κάποιες παραλίες του νησιού μας, στις οποίες, με «το έτσι θέλω», εμποδίζεται ή παρεμποδίζεται η πρόσβαση. Είναι ένα θέμα που σαφώς δεν λύνεται από την μια μέρα στην άλλη και σίγουρα θα χρειαστούν συγκρούσεις και κυρίως αποφασιστικότητα. Κύριο ρόλο συνήθως στη λύση τέτοιων υποθέσεων παίζουν οι Αρχές του νησιού, και όχι μόνο, καθώς και οι συσχετισμοί τους με τους ιδιοκτήτες αυτούς που παρανομούν.

Αν όμως δεν γίνει επιτέλους η αρχή, με το πέρασμα του χρόνου θα παγιωθεί η παρανομία και η αδικία, και θα συνεχίσουν να χάνονται όλο και περισσότερες δημόσιες παραλίες, που έχουν μόνο έναν νόμιμο ιδιοκτήτη. Τη Σκιάθο.

 


Θοδωρής Κ. Τζούμας