Μια και στο παρόν σταμάτησαν ως κι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν για να θυμηθούμε την ιστορία μας…
Το ποδόσφαιρο στη Σκιάθο φαίνεται πως έφτασε στα χρόνια του Μεσοπολέμου, τότε που ο αγγλικός στόλος αλώνιζε στο Αιγαίο κάνοντας ασκήσεις και πολλές φορές έδενε στο φυσικό λιμάνι της.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας που γνωρίζουμε ότι δόθηκε στη Σκιάθο ήταν τοπικός. Να τι γράφει η εφημερίδα Σημαία στις 4/7/1926:
«ΕΚ ΣΚΙΑΘΟΥ. Σκιάθος 3 Ιουλίου (του ανταποκριτού μας)
Την παρελθούσαν Κυριακήν ετελέσθησαν δια πρώτην φοράν εν Σκιάθω ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των ομάδων Νικοτσάρος και Μαθητική Ένωσις. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάς Νικοτσάρας δια τερμάτων 2 έναντι μηδενός.

Την νικήτριαν ομάδα αποτελούμενην εκ των νικητών Γιαννίτση, Παπαδήμου, Καρβούνη, Δαμάσκου, Μιτζέλου, Διλχερογιάννη, Τσαμασφήρου Ι., Τσαμασφήρου Β., Κόλλια, Τελλαλιάν, και Παπαδοπούλη, έχει διοργανώσει η Τοπική Ένωσις .
Παρέστησαν όλαι αι αρχαί και πλήθος κόσμου, η πρόθυμος συμμετοχή του οποίου δίδει θάρρος εις τους νεότερους αθλητάς και είναι μία εγγύηση δια την πρόοδον του αθλητισμού εις την πόλιν μας».

H μία ομάδα λοιπόν έφερε το ένδοξο όνομα του κλεφταρματωλού Νικοτσάρα που είχε ορμητήριο τη Σκιάθο στα προεπαναστατικά χρόνια και η δεύτερη ονομαζόταν ”Μαθητική Ένωσις”, δημιούργημα προφανώς της διοργανώτριας ”Τοπικής Ένωσις” για την οποία αξίζει να πούμε δυο λόγια παραπάνω.
Συστήθηκε στις 8/11/1925 από το νεαρό γιατρό Σταμάτη Ι. Βιδελινή που πέθανε το 1932 από φυματίωση σε ηλικία μόλις 32 χρονών.
Η Ένωση ήρθε να καλύψει την ανυπαρξία της τότε κοινοτικής αρχής και λειτούργησε Λαϊκή Βιβλιοθήκη και Αθλητικό Όμιλο.
Είχε μεγάλους στόχους: να λύσει το θέμα του ηλεκτροφωτισμού στο νησί, της καταστροφής της γεωργικής γης από τον μη ραντισμό, του Ποτοκιού που ήταν εστία εκκολάψεως ασθενειών.

Επειδή καλούσε τον κόσμο σε Συλλαλητήριο διώχτηκε δικαστικά και τελικά διαλύθηκε το 1931, λίγο πριν πεθάνει ο ιδρυτής της.
Μέλη της διετέλεσαν ο Θεοδόσης Παρίσης που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατά την Κατοχή και ο Κων. Γαλάτης που κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον Δήμο. Επισυνάπτεται μια υπέροχη φωτογραφία του “Αγγλικού Στόλου”. Είναι καρτ ποστάλ που προορίζονταν κυρίως για τους ναύτες των πλοίων, και είχαν θέματα σχετικά με τα λιμάνια που επισκέπτονταν τα βρετανικά πλοία. Αυτή εδώ στο πίσω μέρος λέει HMS Royal Oak, Skiathos 1926. H αγγλική επιγραφή είναι για το Lost in translation To Welcome έγινε Wellcom, το cold έγινε coll και το φοβερότερο τα lamb chops έγιναν lame chops (από αρνίσια παϊδάκια έγινε αξιοθρήνητα παϊδάκια…)

(από μια πρόσφατη δημοπρασία online) ” Η φωτογραφία καθώς και το σχόλιο είναι από https://volosmagnisia.wordpress.com/