Φτάσαμε στο νησί και αποφασίζουμε να πάμε για μπάνιο στην περιοχή των Κουκουναριών. Στο εστιατόριο A LA MAR, μας σταματάει ένας σεκιούριτι του ELIVI για να μην ανέβουμε με το αμάξι προς την μπανάνα, γιατί δεν υπάρχει πάρκινγκ και να περιμένουμε το λεωφορείο του ξενοδοχείου που περνά κάθε 20 λεπτα. Του εξηγούμε ότι ο δρόμος είναι δημόσιος και ότι το που θα παρκάρουμε ειναι δικό μας θέμα.

Μας απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία και εμείς του είπαμε να πάρει τηλέφωνο. Συνέχισε λέγοντας να μην φύγουμε καθώς όλοι έτσι κάνουν και όταν καλεί την αστυνομία φεύγουν. Εμείς περιμέναμε… Αντί της αστυνομίας παίρνει τηλέφωνο κάποιον στο ξενοδοχείο και είπε πως μια οικογένεια θέλει να ανέβει με το αμάξι της. Πεταχτήκαμε εμείς λέγοντας να καλέσει την αστυνομία όχι αλλού και κάναμε εμείς την κίνηση να πάρουμε τηλέφωνο. Τελικά μας άφησε μετά από αυτό του το τηλεφώνημα να περάσουμε και φεύγοντας του τονίσαμε ότι δεν μας κάνει χάρη άλλα ο δρόμος είναι ΔΗΜΌΣΙΟΣ. 

Πηγαίνοντας προς μπανάνα από την πίσω μεριά βρεθήκαμε σε μια μπάρα για ιδιωτικό δρόμο στη βίλα ΜΑΡΑΚΙ. Λυπάμαι αλλά ούτε αυτός είναι ιδιωτικός δρόμος μιας και ειμαι και από το νησί. Ο δρόμος τρέχει παράλληλα με το κτήμα της βίλας και καταλήγει στην μπανάνα (πισω από το πρώην bananistas). Ο δρόμος είναι δημόσιος. Σήκωσα την μπαρα και πάρκαρα στην άκρη του δρόμου. Γυρνώντας από τη θάλασσα, πήγα στο αμάξι και ξεκινήσαμε να φύγουμε. Άρχισε ένα τζιπ να μας ακολουθεί στους χωματόδρομους να αναβοσβήνει τα φώτα και να κορνάρει. Σταματήσαμε και κατέβηκε ένας κύριος και πας είπε “Ντου γιου σπικ ινκγλισ;”, ” οχι, του απαντήσαμε, ονλυ γκρικ”. Έφυγε ο κύριος και ήρθε μια κυρία μιλώντας ελληνικά και έλεγε πως ο δρόμος είναι ιδιωτικός και να μην ξαναμπουμε γιατι και αυτή θα καλέσει την αστυνομία. Αφού της εξηγήσαμε ότι δεν είναι ιδιωτικός ο δρόμος και δεν είχε πια αυτό το επιχείρημα, άρχισε να λέει ότι λόγω του αυτοκινήτου μας δεν θα χωρούσε να περάσει το πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση φωτιάς. Της εξηγήσαμε ότι και λόγω της μπάρας το πυροσβεστικό δεν θα μπορούσε να περάσει..Και κάπου εκεί έφυγε και τελείωσε η κουβέντα μας.

Μετά πήγα στην αστυνομία και ρώτησα πως μπορώ να πάω για μπάνιο στην περιοχή της μπανάνας-αμπελάκια και τους εξήγησα Όλα τα προαναφερθεντα. Μου εξήγησαν ότι αν υπάρχει κατεβασμένη μπάρα ειναι ιδιοκτησία ELIVI και όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι δημόσιοι,επομένως ο σεκιούριτι δεν είχε δικαίωμα να μας σταματήσει. Επίσης είπαν ότι δεν ξέρουν το “καθεστως” του ξενοδοχείου στις Κουκουναριες και δεν είναι οι αρμοδιοι άλλα ο Δημος ( εδώ γελανε και οι πέτρες).
Αύριο θα πάω και στο Δήμο να ρωτήσω…
Όλα αυτά τα λέω για να μην αναρωτιόμαστε γιατί πέφτει ο τουρισμός στο νησί. Είμαι Σκιαθιτισα και έφαγα 2 πόρτες για να κάνω ένα μπάνιο σήμερα, ποσο μάλλον ο τουρίστας.
Τα λέμε αύριο με ντευ 2….

Β.Π