Από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα στη Μαγνησία

Περισσότεροι από 200 έλεγχοι για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας διενεργήθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, σε τουριστικές κατά κύριο λόγο περιοχές της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας φτάνει στο 50% των επιχειρήσεων, με τους ελεγκτές των κλιμακίων να βεβαιώνουν δεκάδες πρόστιμα και να υποβάλλουν μηνυτήριες αναφορές. Εργαζόμενοι και εργοδότες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Εργαζόμενοι προσποιήθηκαν τους υδραυλικούς, γυναίκες τις αρραβωνιαστικιές, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν η πρώτη τους μέρα στην εργασία.

Το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν από το Μάιο και μέχρι τον Ιούλιο φτάνει στο ποσό των 300.000 ευρώ και άνω, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πρώτη σε παραβατικότητα έρχεται η εργασία εκτός δηλωμένου ωραρίου, η οποία φαίνεται ότι καταλαμβάνει ποσοστό της τάξεως 70%. Τα πρόστιμα που μοιράστηκαν ήταν ύψους 5.000 ευρώ και άνω, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η ανασφάλιστη εργασία, με την παραβατικότητα να αγγίζει το 40%. Πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν την εργατική νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις που επιβαρύνθηκαν με τα τσουχτερά πρόστιμα ήταν τουλάχιστον δέκα. Πρόκειται μόνο για τα πρόστιμα εκείνα που βεβαίωσε η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, καθώς παράλληλα διενεργούνται και επιπλέον έλεγχοι από κλιμάκια Επιθεωρητών και Ειδικών Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων του Σ.ΕΠ.Ε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πανελλαδικά, τα εν λόγω κλιμάκια διεξήγαγαν 1.633 ελέγχους σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές από την έναρξη της τουριστικής περιόδου ως την 15η Ιουλίου.

Σε 275 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 1.870.965,43 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 38 μηνυτήριες αναφορές.

Με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, το ΣΕΠΕ θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων σε όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Η καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ