Τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να «τρέχει» το «Womentors», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση νέων γυναικών μέσω εκπαίδευσης. Την προσεχή διετία θα οργανωθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο, που θα αφορά 9.000 γυναίκες, ηλικίας 18-35 ετών. Συντονίστρια στη Θεσσαλία ανέλαβε η κ. Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

To «Womentors» εντάσσεται στη δράση «Active citizens fund», που χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό του Ε.Ο.Χ. και στη χώρα μας υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη, με εταίρο τη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή Άνθρωπος». Η Σκιαθίτισσα εκπαιδευτικός στην παρούσα φάση έχει υπό την εποπτεία της πέντε leaders, αναλαμβάνοντας την επιμόρφωση και τον συντονισμό τους στο πρόγραμμα. «Φοιτήτριες είναι και οι πέντε κοπέλες, που επιλέχθηκαν ως leaders στο «Womentors». Όλες τους σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κάθε μία από αυτές δημιούργησε από μία ομάδα 25 νέων γυναικών, τις οποίες θα επιμορφώσουν με τη σειρά τους πάνω σε διάφορα θέματα», ανέφερε η κ. Κανταράκη.

Η καραντίνα, λόγω Covid-19, επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, το πρόγραμμα, αφού οι δράσεις κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά εξ αποστάσεως, ενώ το 2021-22 θα γίνουν διά ζώσης σε δεκαπέντε πόλεις της Ελλάδας, με τον Βόλο να είναι η μοναδική πόλη της Θεσσαλίας που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. «Ο αρχικός σχεδιασμός ανατράπηκε με τον κορωνοϊό. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, επί του παρόντος όλα γίνονται διαδικτυακά. Τώρα βρισκόμαστε σε φάση εκπαίδευσης. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σεμινάρια, τα οποία εμείς ως συντονίστριες τα διοχετεύουμε στις leaders. Στα σεμινάρια αυτά θα διδάξουν γυναίκες επιστήμονες, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, που έχουν σχέση με την ψυχολογία των γυναικών. Και όταν οι leaders επιμορφωθούν, έπειτα θα περάσουν τα στοιχεία αυτά στα μέλη των ομάδων τους», είπε στη συνέχεια η συντονίστρια του «Womentors». «Υπάρχουν αρκετές θεματικές ενότητες. Θα γίνουν συνολικά δέκα σεμινάρια σε διάστημα δύο ετών, που στοχεύουν στην πολύπλευρη ενδυνάμωση των γυναικών, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν. Μέχρι τώρα έχουμε 5.000 γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα. Οι συντονίστριες είμαστε 25, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και έχουμε υπό την επίβλεψή μας από 5 μέχρι 12 leaders (μέντορες)», συμπλήρωσε.

Με το «Womentors» να στοχεύει στην ολιστική ενδυνάμωση των γυναικών, η κ. Κανταράκη υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος. «Με την έννοια της ολιστικής ενδυνάμωσης, εννοούμε την καλλιέργεια δεξιοτήτων από τις γυναίκες, ώστε να νιώσουν αυτοπεποίθηση και πως μπορούν να σταθούν γερά στα πόδια τους. Θέλουμε να τις δώσουμε να καταλάβουν πως μπορούν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους, διεκδικώντας μία ισότιμη θέση στην κοινωνία. Το «Womentors» είναι καινοτόμο και προσφέρει πολλά. Από τα σεμινάρια που έχουμε υλοποιήσει μέχρι στιγμής, είδαμε μεγάλο ενθουσιασμό. Ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά», κατέληξε η συντονίστρια Θεσσαλίας.

* Οι γυναίκες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ή ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.womentors.gr.

e-thessalia.gr / Χριστόφορος Σεμέργελης