Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της ολομέλειας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δίκαιη & βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της Ε.Ε.

Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. (2/2)

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικής σημασίας στόχο και εξ αυτού είναι εξαιρετικά σημαντικός ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση.

Ο κ . Τσίπρας τόνισε στη Βουλή ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ’όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας μας.

Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου ασφαλείας.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  «Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή αφορά ασφαλώς & τη στήριξη της Κυπρ. Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. 2/2