ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ // του Γιώργου Σανιδά

Το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο μοναχός Ανδρόνικος, κατά κόσμο Αλέξανδρος Μωραïτίδης το 1929, παραμελήθηκε και ερειπώθηκε μετά την κοίμησή του. Σχετικά πρόσφατα όμως, αγοράστηκε από τους δύο ενοριακούς ναούς της πολίχνης και με τη χρηματική δωρεά του μακαριστού π. Αθανασίου Ρίζου, επαναθεμελιώθηκε το 1986 και εξελίχθηκε σε ένα Πνευματικό κέντρο 300 τμ πραγματικό πολιτιστικό στολίδι της σημερινής Σκιάθου.

Στους χώρους του λειτουργεί η Λαογραφική Αίθουσα «Αλέξανδρος Μωραïτίδης» με μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, όπως παραδοσιακές φορεσιές της Σκιάθου, τοπικά ενδύματα, υφαντά, έπιπλα, είδη οικοσκευής, εξοπλισμό κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικά και ναυπηγικά εργαλεία κ.α. Εκτίθενται επίσης πίνακες ζωγραφικής με τα πορτρέτα πνευματικών μορφών του νησιού, καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Κάστρου, φωτογραφίες από την παλιά Σκιάθο και από τη καθημερινή και εκκλησιαστική ζωή των νησιωτών, αρχαία μάρμαρα, αμφορείς και εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Υπάρχει ακόμα το ‘’γραφείο’’ του Μωραïτίδη και δανειστική βιβλιοθήκη, όπως και σπάνια-συλλεκτικά βιβλία.

Επίσης, λειτουργεί παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής/Ψαλτικής Τέχνης “ ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ” και παιδική χορωδία. Σαν ολοζώντανος οργανισμός, πραγματοποιούνται συνεχώς εκδηλώσεις, διαλέξεις, ομιλίες, ημερίδες ποικίλου ενδιαφέροντος και σεμινάρια. Θεμελιωτής και ψυχή του Πνευματικού Κέντρου, είναι ασφαλώς ο ακάματος ιερέας, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σταματάς, αρχιερατικός επίτροπος Σκιάθου ενώ Πρόεδρος είναι ο γιος του π. Νικόλαος Σταματάς”.