Αποκάλυψη – σοκ από τον σύμβουλο Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για το plan b. Ο ίδιος ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός σχεδίου Β΄.

Αυτό το σχέδιο προέβλεπε ενός είδους παράλληλο νόμισμα το οποίο θα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα μαζί με το ευρώ για δημοσιονομικούς και μόνο λόγους σε μια προσπάθεια της νέας τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έμοιαζε να είναι σε ελεύθερη πτώση.

Τώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά οι λεπτομέρειες αυτού του παράλληλου νομισματικού συστήματος από τον Γκλεν Κιμ, τον σύμβουλο του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακλώτου ο οποίος τον διαδέχθηκε.

Ο Κορεάτης αποκάλυψε, μιλώντας στο συνέδριο του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ότι το παράλληλο αυτό σύστημα προέβλεπε ένα “νόμισμα” το οποίο θα είχε τη μορφή κουπονιού και σε πρώτη φάση θα εφαρμοζόταν στις πληρωμές των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Όπως είπε μάλιστα ο Κιμ το σχέδιο αυτό είχε συζητηθεί και με τραπεζίτες και θα μπορούσε να προχωρήσει εάν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.

Ποιο ήταν λοιπόν το σχέδιο;
Όπως είπε ο Κιμ σε μια χώρα όπου η χρήση πλαστικού χρήματος ήταν (τότε το 2015) για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σχεδόν άγνωστη λέξη έπρεπε να βρεθεί ένα μέσο για να λειτουργήσει το σχέδιο όσο πιο ομαλά γινόταν.
Έτσι αναζητήθηκε η μορφή που θα είχε αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα”.
Όπως είπε θα είχε τη μορφή κουπονιού, ίσως σαν αυτά που… μοιράζουν οι εφημερίδες(!) όπου στην μια του πλευρά θα αναγραφόταν η αξία η διάρκεια της ισχύος του, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Ο λόγος αυτός λοιπόν θα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των φόρων.
Όπως είπε όμως ο Γκλεν Κιμ πρώτα απ’ όλα αυτό το νόμισμα θα έπρεπε να περάσει το “τέστ του οκτάχρονου”, να είναι δηλαδή ένα σύστημα τόσο απλό στη χρήση του που θα μπορούσε να το καταλάβει και ένα παιδί ηλικίας οκτώ ετών.
Ο οκτάχρονος λοιπόν ήταν ο γιος του Κιμ ο οποίος του είπε πως το νόμισμα θα έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα.

Για να μην υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, καθώς απαγορεύεται η κυκλοφορία νομίσματος για την αποπληρωμή χρεών, αποφασίστηκε το νόμισμα αυτό να κυκλοφορήσει μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους στη μισθοδοσία των οποίων η πρόσβαση για την κυβέρνηση ήταν απλή και απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία για την κυβέρνηση.
Θα αφορούσε το 10% του μισθού τους, καθώς με μεγαλύτερο ποσοστό ουσιαστικά θα πλημμύριζε το σύστημα με κουπόνια. Με τα κουπόνια θα ήταν δυνατή μόνο η πληρωμή φόρων έτσι ώστε να αρχίσουν να γεμίζουν και πάλι τα κρατικά ταμεία.

Για να αναγκαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια είχε επίσης αποφασιστεί να ισχύουν μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανεκδίδονται με μειωμένη αξία. Όποιος λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούσε θα έχανε μέρος της αξίας τους.

Όσο για το τι θα συνέβαινε και τι αντίκτυπο θα είχε στην κοινωνία και την οικονομία η κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος ο κύριος Κιμ ανέφερε πως το σχέδιο ήταν πιλοτικό και όχι μόνιμο και για τον λόγο αυτό θα είχε και περιορισμένη ημερομηνία λήξης το κουπόνι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να το αποσύρει σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που είχε αρνητική εξέλιξη…

newsit