Με αφορμή προηγούμενης ανάρτησης του S.L για την ”χρυσή πηγή εσόδων” του καταδυτικού τουρισμού με την οποία συμφωνώ και επαυξάνω προσωπικά , θα ήθελα να γνωστοποιήσω μια κατάσταση που ταλανίζει μια άλλη μορφή τουρισμού που ενώ είναι εδραιωμένη και σταθερά ανερχόμενη στο νησί μας….δεν χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Πρόκειται για τον τουρισμό που φθάνει στο νησί μέσω των Charter Yachts.

Ο λόγος της μετακίνησης της βάσης των Charter Yachts από το νησί είναι η κατάσταση που επικρατεί στο σημείο πρόσδεσης των συγκεκριμένων σκαφών. Μεγάλες εταιρίες όπως η Dream,Kiriakoulis, Istion, Vernikos , Athenian κ.α πιέζονται ασφυκτικά από τους Brokers να μεταφέρουν την βάση των Charter σε γειτονικό προορισμό επειδή δεν εγγυάται κανείς για τον ελλιμενισμό των σκαφών για την επόμενη σεζόν. Σημειωτέον οι Brokers, ξεκινούν την πώληση του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος από τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Το νούμερο των τουριστών που διακινείται στο νησί μέσω των Charter ανέρχεται στις 13.000-15.000 ατόμων ετησίως. Ένα τυπικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενός σκάφους έχει ως εξής: 1η ημέρα άφιξη στην Σκιάθο, που σημαίνει : αεροδρόμιο, ταξί, καύσιμα για το σκάφος. δωμάτιο, Super Market ψώνια για εφτά μέρες,souvenir, εστιατόριο ,καφέ κ.α 2η, 3η , 4η, 5η μέρα σε γειτονικά νησιά και 6η μέρα επιστροφή στην Σκιάθο…και επανάληψη όλων των παραπάνω .

Με λίγα λόγια…καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αυτό που αφήνουν στο νησί , τουρίστες ,με υψηλό budget.

…Ως πολίτης και επαγγελματίας του είδους δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ”σπρώξουμε” όλο αυτό σε γειτονικό προορισμό, αλλά ούτε και να σκεφτώ ότι δεν δείξαμε την απαιτούμενη προσοχή σαν φορείς-κοινωνία- επαγγελματίες ούτως ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση των βάσεων.

Ταπεινά λοιπόν προτείνω , άπαντες να δείξουμε σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να φέρουμε κόσμο στο νησί και όχι να διώξουμε κόσμο από το νησί.

Κανταράκια Διαλεχτή