ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Νίκος Τζούμας | ΚΑΜΕΡΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Θωμάς Καρβούνης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θωρακίζει αντιπλημμυρικά το νησί της Σκιάθου με έργο προϋπολογισμού 2.356.000 ευρώ. Ήδη οι μπουλντόζες από σήμερα, βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής / περιοχή Πλατανιά ενώ το έργο προβλέπει παρεμβάσεις, αποκατάστασης και διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων στη Σκιάθο και συγκεκριμένα στις περιοχές «Τρούλος», «Αχλαδιές», «Κουκουναριές» και «Πλατανιάς – Αγ. Παρασκευή».

Για το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλία κ. Αγοραστός είναι τονίσει:

«Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας ωριμάσαμε τις μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού μετά από πολλές και μεγάλες δυσκολίες, βρήκαμε τα χρήματα για να κατασκευάσουμε το έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας , το δημοπρατήσαμε και ξεκινάμε» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Είναι ένα έργο αντίστασης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ένα έργο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού green deal. Είναι επίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός «ένα έργο Skiathos deal, υπό την έννοια ότι υπάρχει η υπόσχεση των κατοίκων της περιοχής ότι θα συνεργαστούν για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξή του.

Ευελπιστούμε σε αυτή τη συνεργασία, γιατί οι περιοχές που καθαρίζονται είναι γνωστές για την τουριστική τους κίνηση και αναβαθμίζονται περιβαλλοντικά. Επιπλέον το έργο δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισφέρει με ζεστό χρήμα στην οικονομία του νησιού» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Οι εργασίες
Τα προς εκτέλεση αντιπλημμυρικά έργα αφορούν γενικά:
-Στην κατασκευή έργων διευθέτησης της κοίτης των υδατορεμάτων με την κατασκευή ορθογωνικών τάφρων από οπλισμένο σκυρόδεμα.
-Στην κατασκευή τεχνικών διάβασης από οπλισμένο σκυρόδεμα στις θέσεις υφιστάμενων οδών.
-Στην επένδυση της κοίτης και των πρανών για την αποφυγή διαβρώσεων και υποσκαφών.
-Επένδυση των έργων διευθέτησης με πλάκες, στις θέσεις όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε οι κατασκευές να συμβαδίζουν με την αισθητική της περιοχής και τον οικότοπο Natura.
-Κατασκευή έργων συναρμογής για τη συναρμογή των νέων έργων με τα υφιστάμενα.